Lerarenkorps ongerust over geplande hervorming binnen de Vlot!-scholengroep

Vanaf volgend jaar alle eerstejaars samen in nieuwe school aan Heilig Hartlaan, lerarenkorps is ongerust

Een groot deel van de gebouwen van de Presentatie wordt weldra vervangen door een nieuwbouw. Foto: ies

Lokeren -

Als alles volgens plan verloopt, opent op 1 september 2019 op de terreinen van de huidige Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie aan de Heilig Hartlaan een nieuwe school. Alle leerlingen van de eerste graad van het Lokerse vrij onderwijs zullen er les volgen.

Donderdagavond vond een tweede personeelsvergadering plaats waarop de volgende stappen werden verduidelijkt. “In het kader van de onderwijshervorming willen we de eerste graad van alle richtingen uit het college en het VTI samenbrengen op één campus. Daarvoor hebben we de site aan de Heilig Hartlaan uitgekozen”, zegt communicatiedirecteur Stephan Beirnaert van de Vlot!-scholengroep (Vrij Lokers Onderwijs voor de Toekomst). “Een groot deel van de gebouwen daar wordt gesloopt en vervangen door een nieuwbouw die aan alle moderne noden voldoet. Ook op onze campus in Eksaarde gaan we alle leerlingen van de eerste graad kunnen verwelkomen. Daar zullen we ook technische klassen en een grootkeuken bouwen.”

“Door de hervorming vergemakkelijkt de stap van het lager naar het middelbaar. De kritiek dat er kwaliteitsverlies zou zijn, is onterecht. De inhoud van de vakken blijft gelijk en de mensen die de vakken doceren, eveneens”, aldus Beir­naert. “We merken veel enthousiasme bij de leerkrachten. Velen onder hen gaan in werkgroepen samen met architecten en ontwerpers aan de slag om de plannen concreet te maken.”

“Lerarenkorps uit elkaar getrokken”

Bob Van Lancker, leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege (SLC) en vakbondsafgevaardigde van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), merkt wél verdeeldheid onder het onderwijzend personeel. “De oprichting van de Vlot!-scholengroep werd enkele jaren terug gemotiveerd als reddingsoperatie voor de noodlijdende Presentatie. Van een verhuis van de eerste graad van het VTI en het SLC naar een nieuwe campus was toen geen sprake”, zegt Van Lancker. “Het college en het VTI hebben elk hun eigen tradities en pedagogische visie. Het is belangrijk dat de continuïteit van die pedagogische visie gegarandeerd wordt. Er heerst ook veel onduidelijkheid bij het personeel over hoe de directie van de scholengroep de verhuisplannen inhoudelijk wil uitvoeren. In elk geval zal door het overbrengen van de eerste graad van het SLC naar de campus Heilig Hartlaan het lerarenkorps uit elkaar getrokken worden.”

“Natuurlijk zien wij ook het probleem van het grote leerlingenaantal op de campus van het college en willen wij constructief meewerken aan een oplossing”, aldus Van Lancker. “Vergeet niet dat het lerarenkortps van de Vlot-scholen al de laatste zes jaar een enorme flexibiliteit en inzet heeft getoond in de omschakelingen die moesten gebeuren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio