Politie controleert in tal van gevoelige straten

Meer dan 800 chauffeurs betrapt op overdreven snelheid in Zennevallei

Halle / Beersel / Sint-Pieters-Leeuw -

In Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw zijn er woensdag tijdens de flitsmarathon 855 bestuurders betrapt op overdreven snelheid.

Ondanks de duidelijke waarschuwing vooraf, zijn er in de politiezone Zennevallei (Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Beersel) tijdens de flitsmarathon van woensdag toch heel wat chauffeurs tegen de lamp gelopen. Vanaf 's morgens vroeg tot laat op de dag werden door verschillende ploegen op tal van locaties in de drie gemeenten snelheidscontroles gehouden, en daarvoor werden bijna twintig inspecteurs ingezet. Uiteindelijk werden er 855 bestuurders op meer dan 9.300 betrapt op te snel rijden, wat overeenkomt met een percentage van 9,2.

In de voormiddag waren in de Zennestraat in Lot 90 van de 1075 gecontroleerde bestuurders in overtreding, en op de Alsembergsesteenweg in Dworp reden 63 van de 1237 bestuurders aan een te hoge snelheid voorbij de camera. In Halle werd er geflitst langs de Lenniksesteenweg en Ninoofsesteenweg. Hier werden meer dan 2000 voertuigen gecontroleerd, en 185 bestuurders bleken het gaspedaal iets te diep te hebben ingeduwd.

Telefoneren

Nog tijdens de voormiddag werd een controlepost opgezet langs Shopping Pajot op de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw. Acht chauffeurs kregen een boete voor telefoneren achter het stuur, en vier andere werden betrapt op het onregelmatig gebruik van de busstrook. Eén voertuig bleek onterecht ingeschreven in het buitenland, een onverzekerde wagen werd getakeld, en achter het stuur van een voertuig werd een illegaal aangetroffen.

In de namiddag werden de controles verder gezet. Op de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw reden 201 van de 1.412 passanten bestuurders te snel. Omgerekend is dat 14 procent, wat meteen het hoogste percentage was tijdens de flitsmarathon in de zone Zennevallei. Hier haalde de politie 16 chauffeurs uit het verkeer voor tal van inbreuken, zoals rijden met een vervallen rijbewijs, rijden zonder rijbewijs, of bezit van een verboden wapen.

Noodzaak

Ook in Halle werd in de namiddag de camera in werking gesteld, onder andere op de Bergensesteenweg en de Smisstraat. Van de 1.728 gecontroleerde voertuigen reden er 170 te snel. Later op de dag werd nog geflitst op de Brusselbaan in Sint-Pieters-Leeuw, waar 22 van de 744 sneller reden dan de toegestane 70 kilometer per uur. Als laatst werd er nog gecontroleerd op de Nijvelsesteenweg en Edingsesteenweg in Halle. Van de 1.099 voertuigen stonden er 124 overtreders op de foto.

De politie stipt aan dat snelheidscontroles nodig zijn. “Cijfers bewijzen dat snelheid een belangrijke rol speelt bij de oorzaak, maar ook bij de gevolgen van een verkeersongeval”, zegt woordvoerder Anneleen Adang. “Om de plaatsen van de controles te bepalen, hanteren we een welbepaalde strategie. Zo gaan we op regelmatige basis na op welke plaatsen er veel verkeersongevallen met gewonden gebeuren. Die plaatsen worden geselecteerd en aangeduid als rode zone. Op deze plaatsen wordt er extra gecontroleerd.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio