Na amper dertig jaar valt deze jonge traditie al weg

Na amper dertig jaar valt deze jonge traditie al weg

In 2013 vond de laatste stoet tijdens de Kapellefeesten plaats. Foto: kvo

Harelbeke / Hulste -

De dertigste editie van de Kapellefeesten in Hulste wordt er één in mineur, zonder traditionele stoet. Er was te weinig interesse bij de verenigingen om deel te nemen. Daardoor komt er een einde aan een mooie, lokale traditie. “Het is jammer dat deze traditie nu verloren gaat”, reageert voorzitter Roger Debaere.

Het was door de jaren heen een traditie geworden. Om de vijf jaar werd tijdens de Kapellefeesten, georganiseerd door het comité van de wijk Holvoets Kapel in Hulste, een stoet georganiseerd. Zestien verenigingen trokken in 2013 nog met een praalwagen en verkleed door de straten van Hulste. Aan die traditie komt na vijf edities abrupt een einde. De reden?

Uniek

Te weinig interesse bij de lokale verenigingen en dus gaat de stoet tijdens de dertigste editie van de Kapellefeesten niet door. Midden januari stuurde het wijkcomité een eerste brief uit naar de verenigingen. Op 28 februari vond vervolgens een eerste infoavond plaats. Maar daar zakten slechts vijf verenigingen naar af. “Een aantal vaste waarden zegden definitief af zodat wij de limiet om een inhoudelijke stoet te bouwen niet halen”, klonk het enkele weken in een infobrief van de organisatie naar de verenigingen.

“Het is jammer, maar het is echt niet haalbaar om met zo weinig geïnteresseerden zo’n stoet te organiseren”, zegt Roger Debaere, voorzitter van het Wijkcomité Holvoets Kapel. “Het is zonde dat zo’n jonge traditie nu al verloren moet gaan.”

Plan B

De stoet was uniek in zijn soort. Verenigingen kozen elk voor een thema, de beste act won een prijs. “Leute en plezier stonden centraal, zonder dat er pakweg politieke statements werden gemaakt. We trokken samen met praalwagens en tractoren door de straten”, zegt Debaere.

Dit jaar vinden de feesten plaats op 22, 23 en 24 juni. “We hadden gelukkig al een plan B achter de hand”, zegt Debaere die recent samen met de rest van het comité het programma volledig afwerkte. Op zondag vervangen een grote volksbarbecue, gezinsfietstocht, kinderspeeldorp en optredens van zanger Gregory, Ambidance en The Street Monkeys de stoet. Op vrijdag en zaterdag zijn er loopwedstrijden en muziekfestivals in de wijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio