Hier kan je onbeperkt gratis parkeren want installatie parkeersensoren gaat compleet de mist in

© hsb

© hsb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De installatie van de parkeersensoren op de nieuwe shop&go-plaatsen op het Smoldersplein in hartje Leuven is compleet fout gegaan. In plaats van in het midden van het parkeervak staan ze op de lijnen, en dus zal er geen enkele auto boven gaan staan.

Hannelore Smitz en Alain Trappeniers

Op vraag van de handelaars, onder andere die van de Mechelsestraat, besliste het Leuvense stadsbestuur recent om extra shop&go-plaatsen te installeren op het Smoldersplein. Maar de installatie daarvan heeft nogal wat voeten in de aarde. De voorbije weken kon je er al gratis en onbeperkt parkeren. Dat kwam doordat de nieuwe verkeersborden er al waren die aangaven dat er geen parkeerschijf nodig was, maar de sensoren nog niet geïnstalleerd waren. Sinds vrijdag zijn er wél sensoren, maar de installatie ervan is op z'n minst lachwekkend te noemen.

Op de parkeerstrook werden vrijdag vijf parkeervakken geschilderd. Normaal moest er in het midden van elk parkeervak ook een sensor staan die registreert wanneer een auto aankomt en weer wegrijdt. Als een auto te lang blijft staan, krijgt de parkeerwachter een melding en komt die een boete uitschrijven. Maar vreemd genoeg zijn die sensoren niet in het midden van de vakken geplaatst. In de plaats daarvan zijn er nu vier sensoren nét op de grens van de vakken. Zo gaat er natuurlijk nooit een auto op staan, en hebben ze geen nut.

Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) kan niet lachen met de fout. “De installateurs zijn echt snel en zonder nadenken te werk gegaan. Normaal moest onze technische dienst eerst die vakken schilderen, en kwamen de sensoren daarna pas. Dan zouden ze meteen gezien hebben waar de sensoren moesten. Maar de firma is de sensoren sneller komen plaatsen, en zonder ons te verwittigen. Een heel domme fout”, zegt Robbeets.

Het stadsbestuur heeft de firma er al op aangesproken. “Ze zullen de sensoren op eigen kosten weer moeten komen uitbreken en op de juiste plaats zetten. Dit is echt wel hun fout”, aldus Robbeets.

Goed nieuws wel voor de bezoekers van Leuven, want in afwachting blijft het gratis parkeren daar. “Onze parkeerwachters hebben momenteel geen enkel middel om te bewijzen hoe lang een auto er staat. Tenzij er toevallig eens wel een auto boven een sensor staat. Maar eerlijk gezegd: daar gaan we nu ook niet onnozel over doen. Zolang de sensoren niet juist staan, gaan we daar geen boetes uitschrijven”, besluit Robbeets.

Kortom: tot de firma haar fout is komen rechtzetten, zijn er vijf parkeerplaatsen in Leuven waar gratis en onbeperkt geparkeerd kan worden.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie