Nu al naar stembus voor verkiezingen (met historische figuren als kandidaten)

Nu al naar stembus voor verkiezingen (met historische figuren als kandidaten)

Bezoekers kiezen zelf hun favoriete figuur in het stemhokje. Foto: mgb

Sint-Niklaas -

De gemeenteraadsverkiezingen vinden pas op 14 oktober plaats, maar bezoekers van stedelijk museum SteM kunnen nu al stemmen. Op een van de tien historische figuren die de rode draad vormen door een tentoonstelling naar aanleiding van Erfgoeddag.

Het thema van Erfgoeddag is dit jaar Kiezen. Het toepasselijk genaamde stedelijke museum SteM trekt naar aanleiding daarvan volop de kaart van de verkiezingen.

“We hebben een tentoonstelling opgebouwd rond tien historische en zelf ontworpen figuren”, legt conservator Ward Bohé uit. “Elke figuur vertelt een verhaal over een historische periode én heeft een eigen propagandist die mensen zal proberen overtuigen om voor hem of haar te stemmen.”

Een van de personages is wielrenster Gerarda Van Steenlandt, die door haar eigen dochter vertegenwoordigd wordt op de expo. “Op het einde van de tentoonstelling mogen bezoekers hun stem uitbrengen in oude stemhokjes die opgesteld staan in ons depot”, zo geeft Bohé nog mee.

Geen stemplicht

“Er is geen stemplicht, maar wie toch een stem uitbrengt, maakt kans op een cadeaubon van onze trouwe sponsors bakker Jan Reed, koffiebranderij Van Poeck en wijnhandel Het Wijnhuis.” De tentoonstelling is doorlopend te bezoeken van 10 tot 18 uur.

Wie liever op zoek gaat naar persoonlijke helden, kan dankzij de Vereniging Familiekunde Vlaanderen tot acht generaties terug in de tijd gaan. Stambomen uitpluizen gebeurde vroeger vooral in rijksarchieven, maar dankzij een online programma en databank kan het voortaan ook met de computer. De vereniging geeft in het Mercatormuseum uitleg bij hoe hun website-archief werkt.

Nero-tekenaar

De lokalen en rechtszalen van het Vredegerecht in de Kazernestraat worden dan weer ingepalmd door Bibliotheca Wasiana en de KOKW. Zij focussen op de geschiedenis van verkiezingen en gaan terug tot de achttiende eeuw. “Affiches, pamfletten en tekeningen van Nero-tekenaar Marc Sleen: allemaal werden ze gebruikt om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden”, vertelt stadsgids Sandra Van Cauwenberghe. “Ook de kazerne zelf krijgt de nodige aandacht, want veel is over dat gebouw niet geweten.”

Ook elders in het Waasland vallen zondag ineteressante activiteiten te beleven naar aanleiding van Erfgoeddag.

Het volledige aanbod is terug te vinden op https://erfgoeddag.be/

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio