Mannen spelen al 35 jaar met treintjes en doen dat vanaf nu in eigen lokaal

© mgb

Modeltreinclub Het Spoor heeft na enkele verplichte verhuisbeurten eindelijk een eigen lokaal kunnen kopen. Het voortbestaan van de club is daardoor verzekerd. Zaterdag en zondag organiseert de vereniging MobExpo, de grootste treinbeurs van het land.

Mattias Goossens

Het Spoor werd vijfendertig jaar geleden opgericht in Hamme en kwam daar samen in een oude wasserij. Van 1987 tot 2001 had de club haar thuishaven op de bovenverdieping van het station van Sint-Niklaas. Door de verbouwingen daar moest de vereniging uitwijken naar de gebouwen van Janitor, het centrum voor volwassenenonderwijs achter het station. Omdat de school haar aanbod wou uitbreiden, dreigden de clubleden weer op straat te belanden.

Gelukkig konden ze terecht in een leegstaande loods van de voormalige textielfabriek naast het stedelijk museum. De 650 vierkante meter grote loods werd omgebouwd tot clublokaal en werkplaats, en sinds deze maand is het gebouw ook officieel eigendom van de club.

Geld opzijzetten

“Een unicum in de modelbouwwereld”, zegt Erwin Stuyvaet van Het Spoor. “Heel wat clubs hebben moeite om rond te komen en om een locatie te huren. Gelukkig heeft ons bestuur jarenlang geld kunnen opzijzetten. Met de aankoop van deze ruimte is de toekomst van onze club verzekerd.”

“We zijn een van de grootste clubs van het land: van onze tachtig leden komen er slechts vier uit Sint-Niklaas. We werken met verschillende treinschalen waardoor we veel mensen van buiten de regio aantrekken”, zo geeft Stuyvaet nog mee.

Die verenging organiseert dit jaar voor de derde keer MobExpo, een tweejaarlijkse modelbouwbeurs, de grootste in haar soort. “We laten vijfentwintig diorama’s opstellen, van bouwers uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn er ook verschillende handelaars voor alle toebehoren. Je kan er zowat alle benodigdheden voor een volledige modelbouwtafel vinden”, klinkt het.

Lego en Playmobil

Speciaal voor jonge liefhebbers zijn er ook Lego- en Playmobiltreintje. “En speciaal voor onze vijfendertigste verjaardag bouwen we een immense clubstand waar mensen alle informatie vinden over onze vereniging.”

MobExpo, zaterdag 21 en zondag 22 april, ‘t Bau-huis, telkens van 10 tot 17 uur. Toegangsprijs: 8 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus