Hondenbrigade van politie zet politiecollege in line-up voor demonstratie: “En nu graag allemaal op één rijtje”

Kortrijk / Kuurne / Lendelede -

De politiezone Vlas zal bij interventies nog meer politiehonden inzetten op het terrein. Er worden drie nieuwe honden opgeleid en van de vijf politiehonden volgen er drie een tweede opleiding, zodat ze nog efficiënter kunnen worden ingezet.

In België worden in totaal zo’n 500 honden ingezet bij de lokale en federale politie. De politiezone Kortrijk, Kuurne en Lendelede heeft een van de grootste hondenbrigades van de provincie West-Vlaanderen.

De brigade van PZ Vlas bestaat uit vijf hondengeleiders en zij werkt samen met vijf politiehonden op het terrein. Dat zal uitgebreid worden naar acht, want er zijn nog drie jonge honden in opleiding.

“Bovendien volgen honden die al ingezet worden op het terrein een tweede opleiding”, zegt Brecht Seynhaeve, afdelingshoofd van het gespecialiseerde interventieteam.

“Twee van de vier patrouillehonden volgen de opleiding actieve drugshond, zodat ze ook ruimtes zoals een voertuig of een café kunnen doorzoeken. En een hond die we al inzetten voor het doorzoeken van ruimtes, wordt nu opgeleid om personen te controleren. Doordat onze honden kunnen worden ingezet voor twee doelen, zullen we onze interventieploegen nog beter kunnen ondersteunen.”

Sociaal en stabiel karakter

Uniek is dat PZ Vlas voor de opleiding van de honden een beroep doet op de expertise van het hondenteam van de federale politie.

“Dat begeleidt ons vanaf het prille begin, bij de aankoop van de puppy. Om goed politiewerk te kunnen doen, heb je een hond nodig met een sociaal en stabiel karakter.”

Vrijdag gaf de hondenbrigade van PZ Vlas op de binnenplaats van jeugdhuis Skalul in Lendelede een demonstratie aan het politiecollege. Door de kwaliteiten van de honden te tonen, wil het korps aan de betrokken burgemeesters tonen wat een grote meerwaarde de honden zijn voor een korps. Tijdens de oefening sprong een patrouillehond door een autoruit om een bestuurder te beletten uit te halen naar een agent.

Ook de drugshonden konden snel de plaats of persoon aanduiden waar drugs zat. De demonstratie maakte indruk op de drie burgemeesters.

“We wisten al dat honden een belangrijke rol spelen binnen een korps. Maar na deze demonstratie zijn we nog meer overtuigd dat we gaan blijven investeren in de hondenbrigade”, zegt de Lendeleedse burgemeester Carine Dewaele.

“Een hond is geen goedkope investering, want er zijn veel werkuren nodig voor de opleiding van zijn begeleider”, zegt waarnemend korpschef Filip Devriendt.

“Maar een hond vervangt acht agenten en kan wat een mens niet kan. Een hond verdient dus zeker zijn investering terug.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees