Kledingcontainers? Dit lijken wel vuilnisbakken: “Stop alsjeblieft met sluikstorten”

Met levensgrote borden wil Oxfam bewoners ontraden om zomaar afval in hun talloze kledingcontainers te dumpen (kleine foto). Foto: ktb

Brugge / Blankenberge -

In en rond de kledingcontainers van Oxfam wordt steeds meer zwerfvuil gedumpt. Daarom startte de organisatie met een ludieke actie met de slogan Ruim jij ook achter mijn gat op? Ze hopen zo sluikstorters te sensibiliseren.

Bouwafval, grasafval, volledige frituurpannen inclusief olie, hondenpoep en zelfs dode kippen en vissen. Je kan het zo gek niet bedenken of de ophalers van de Oxfam-kleding hebben het al uit een container moeten halen. “We kennen de probleemgevallen natuurlijk wel van buiten”, zegt Dieter Tempelaere, logistiek verantwoordelijke. “Telkens openen we die met het idee: wat gaan we nu weer vinden? Want het spreekt voor zich dat de kleding die in zo’n container gedeponeerd werd ook klaar is voor de vuilnisbak.”

Levensgroot bord

Met een ludieke actie aan de kledingcontainers hoopt Oxfam nu het zwerfvuil errond tegen te gaan. Dieter en zijn assistent Pascal Hancke plaatsten op verschillende locaties een levensgroot kartonnen bord van zichzelf met de slogan Ruim jij ook achter mijn gat op?

“We merken al langer dat er veel zwerfvuil wordt achtergelaten in en rond de containers”, zegt Dieter. “Maar het laatste jaar loopt het echt de spuigaten uit. Daarom steken we steeds meer tijd in het opruimen en schoonmaken van de omgeving. Met deze actie willen we de bewoners op een ludieke manier bewust maken van het probleem.”

Zeer kostelijk

Oxfam heeft in België zeshonderd kledingcontainers staan. Tachtig daarvan staan in West-Vlaanderen. Je kan er kleding, schoenen of textiel in deponeren.

Oxfam verkoopt die dan in haar netwerk van 46 tweedehandswinkels. Met de opbrengst financiert Oxfam wereldwijd projecten in haar strijd tegen armoede en ongelijkheid.

Maar de laatste tijd moeten de werknemers van Oxfam meer tijd steken in het opruimen van de omgeving dan het legen van de containers zelf. En dat op zich is ook al een kostelijke aangelegenheid. “Het weghalen van zwerfvuil en afval kost aan Oxfam 135 euro per ton opgehaald afval”, zegt woordvoerster Esther Favre-Felix. “Per jaar komt dat neer op 60.000 euro. Voor de regio Oost- en West-Vlaanderen is dat 5.500 euro.”

Ludieke actie

Ook de politie is op de hoogte van het probleem en zal binnenkort mee strijden tegen de sluikstorters. In afwachting daarvan werd de ludieke actie nu in het leven geroepen. Dieter en Pascal zijn er zelf letterlijk het gezicht van. “We hopen dat de inwoners zo een gezicht kunnen plakken op het team dat de containers leegt en daardoor twee keer gaan nadenken voor ze zwerfvuil achterlaten”, zegt Pascal. “Uiteindelijk profiteert iedereen van een propere gemeente.”

Ondertussen plaatsten Dieter en Pascal verschillende kartonnen versies van zichzelf in de provincie. Zo staan er aan de kledingcontainer aan het station van Blankenberge, twee in Zeebrugge, eentje aan het politiekantoor in Sint-Andries (Brugge) en eentje ter hoogte van de C&A winkel in de Baron Ruzettelaan in Assebroek. “Het is de bedoeling om de borden steeds te verplaatsen en zo toch te sensibiliseren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees