Seks & Relaties

De ‘pil voor mannen’ komt weer stapje dichterbij

De ‘pil voor mannen’ komt weer stapje dichterbij

Wetenschappers hebben ‘EP055’ getest, een chemische samenstelling die zich bindt met sperma en het minder beweeglijk maakt. Volgens de resultaten heeft ze het potentieel om een anticonceptiepil voor mannen zonder bijwerkingen te worden.

“Eenvoudig uitgelegd maakt dit bestanddeel het onmogelijk voor sperma om te zwemmen, waardoor de vruchtbaarheid verminderd wordt”, zegt hoofdonderzoeker Michael O’Rand, professor celbiologie, die de resultaten van zijn studie publiceerde in het vakblad PLOS ONE . “Daarom is EP055 een ideale kandidaat om een niet-hormonale vorm van mannelijke anticonceptie te worden.”

O’Rand en zijn collega’s testten de samenstelling op mannelijke resusapen, die een hoge dosis ingespoten kregen. “Achttien dagen na de injectie waren alle apen volledig hersteld, wat erop wijst dat de effecten van EP055 omkeerbaar zijn”, schrijven de wetenschappers. Ze benadrukken wel dat er nog werk is aan de pil voor ze geschikt is voor menselijk gebruik.

Eerdere proeven naar anticonceptiepillen voor mannen waren gericht op vermindering van de spermaproductie, maar net als bij de pil voor vrouwen hadden de bestanddelen ervan een invloed op de hormonen. Wetenschappers werken ook al jaren aan een gel die de mannelijke vruchtbaarheid tijdelijk vermindert, maar er zou nog minstens vier jaar onderzoek nodig zijn voor die op de markt kan komen.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees