Johan Verminnen sluit reeks ‘Een uur cultuur’ af

Johan Verminnen sluit reeks ‘Een uur cultuur’ af

Johan Verminnen was ook al te gast bij de eerstesteenlegging van het Leietheater. Foto: Ive Steyaert

Deinze / Nevele - In 2016 ging de lezingenreeks Een uur cultuur van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Tinneke Beeckman, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem en Ignaas Devisch. In 2018 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Zondag wordt de reeks afgesloten met Johan Verminnen. Yves Van Durme gaat in gesprek met de Nevelaar, die straks ook Deinzenaar wordt.

Een uur cultuur

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme. “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. Sinds de start wist Een uur cultuur een vast publiek op te bouwen. Een verderzetting van het project was dan ook vanzelfsprekend.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later Klara) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij lokale Radio Tequila.

Johan Verminnen

Door de fusie van Nevele en Deinze komt er een beroemde inwoner bij: Johan Verminnen (1951). In 1970 kwam zijn eerste elpee op de markt. Dat was het begin van een indrukwekkende carrière als zanger en schrijver van chansons die zowel muzikaal als tekstueel een authentiek, boeiend en toch herkenbaar verhaal laten horen. Dertien jaar geleden verscheen zijn eerste boek waarin hij het verhaal van zijn moeder vertelt: ‘Prinses van het Pajottenland’. Daarna volgden nog twee boeken: ‘De laatste boot’ (2006) en ‘Van Brussel naar de Wereld’ (2007). Johan Verminnen heeft zich ook opgeworpen als verdediger van de financiële en juridische rechten van zangers en muzikanten. Een verhalenverteller met een grote liefde voor muziek en cultuur praat recht uit het hart met Yves Van Durme.

Na afloop krijgen de aanwezigen een glaasje aangeboden door de stad Deinze.

Praktisch

Wanneer: zondag 22 april 2018 om 11 u

Waar: Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze

Toegang: Gratis, graag vooraf reserveren via Dienst cultuur en evenementen, tel. 09 381 95 00, cultuur@deinze.be of www.deinze.be/cultuur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio