Indien nodig

Grondig onderzoek naar sluis waar kleuter zwaargewond raakte: “Indien nodig doen we overal in Vlaanderen aanpassingen”

Grondig onderzoek naar sluis waar kleuter zwaargewond raakte: “Indien nodig doen we overal in Vlaanderen aanpassingen”

Foto: Rudi De Koker

Wichelen -

Nadat zaterdagavond een kleuter levensgevaarlijk gewond raakte bij een ongeval, voert De Vlaamse Waterweg een grondig onderzoek uit naar de veiligheid van een sluis in Schellebelle. Een anderhalf jaar oud jongetje viel daar door een klein gat 8 meter naar beneden en werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een gezin uit Wichelen was zaterdag in de vooravond samen met zijn twee zoontjes van 4 jaar en 18 maanden oud aan het wandelen langs de Schelde. Op de sluis dook het kindje van 18 maanden plots weg in een opening tussen de veiligheidsroosters en metalen palen waarop de sluis rust. Hoe hij tussen die erg nauwe opening is geraakt, is nog onduidelijk. Maar het jongetje stortte acht meter naar beneden en kwam gelukkig in zachte modder terecht.

Grondig onderzoek naar sluis waar kleuter zwaargewond raakte: “Indien nodig doen we overal in Vlaanderen aanpassingen”
Foto: Rudi De Koker

Onderaan het sluizencomplex stond slechts 10 centimeter water, waardoor het slachtoffertje geen water binnen kreeg. Als bij wonder kwam een fietser voorbij die net een passende moersleutel bij zich had waarmee hij de roosters over het complex kon losmaken. Samen met de vader kon hij afdalen naar de bodem van de sluis. Zo konden ze het jongetje naar boven halen. De MUG was snel ter plaatse en voerde het slachtoffertje in levensgevaar af naar het ziekenhuis in Aalst. De jongen werd zaterdagavond stabiel verklaard.

Burgemeester Kenneth Taylor, die de ouders van het slachtoffertje persoonlijk kende, vroeg zaterdagavond meteen om een grondig onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval. Ook om te vermijden dat er nog gelijkaardige incidenten plaatsvinden aan andere Vlaamse sluizen.

De Vlaamse Waterweg, de overheidsinstantie die de waterwegen beheert, liet vandaag weten dat ze daar meteen werk van maakt. “We leven mee met de familie en vinden dit zeer erg”, zegt woordvoerder Carolien Peeraert. “De omstandigheden zijn nog onduidelijk. De opening waarin het kindje is gekropen is bijzonder klein, maar hoe dan ook mag dit nooit gebeuren. We maken daarom werk van een zeer grondig onderzoek. Op basis daarvan kunnen we dan maatregelen nemen om te vermijden dat zoiets nog kan gebeuren. Uiteraard zullen we indien nodig alle vergelijkbare sluizen in Vlaanderen mee aanpakken. Maandag komt er alvast een aannemer die alle openingen in de sluis in Schellebelle meteen dichtmaakt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees