Valverde kan record van Merckx evenaren in Luik, Nibali waarschuwt: “Het wordt een ongewone Doyenne”

Valverde kan record van Merckx evenaren in Luik, Nibali waarschuwt: “Het wordt een ongewone Doyenne”

Foto: Photo News

Met Alejandro Valverde komt vandaag een viervoudig winnaar aan de start in Luik-Bastenaken-Luik. De ervaren Spanjaard kan op gelijke hoogte komen van Eddy Merckx, die met vijf zeges recordhouder is in La Doyenne. Al zullen anderen daar ongetwijfeld een stevig stokje voor willen steken. Wij sprokkelden enkele reacties bij de grote namen van vandaag.

Alejandro Valverde: “Het wordt een nieuw duel met Alaphilippe”

Valverde won La Doyenne al in 2006, 2008, 2015, 2017. “Iedereen weet wat mijn plan is: ik wil een vijfde keer Luik-Bastenaken-Luik winnen. Dit monument is met verre voorsprong mijn lievelingswedstrijd van het seizoen. Het wordt opnieuw niet gemakkelijk. Ik denk dat het nog maar eens een duel wordt met Julian Alaphilippe. Ik vind ook niet dat ik woensdag verloren heb. Als je weggereden wordt, dan heb je verloren. Ik werd tweede achter een jongen die ontzettend veel talent heeft en net dat tikje frisser was. Het wordt warm weer en er staat bij momenten een stevige wind. Die is toch aangekondigd? Laat maar komen, die Lieja.”

Vincenzo Nibali: “Het wordt een ongewone Doyenne”

“Het warme weer maakt Luik een beetje speciaal want dat komt in deze periode van het jaar in dit deel van Europa niet zo vaak voor”, analyseert Nibali. “Het zal ook sommigen helpen. Anderzijds verwachten ze ook eventueel wat regen. De twee nieuwe hellingen die erin liggen, de Côte de Bonnerue en de Mont-le-Soie kunnen ook invloed hebben op het gedrag van het peloton. Ik heb het gevoel dat deze Luik beter past bij minder ‘explosieve’ jongens als ik. Ik denk dat het een heel ongewone Doyenne wordt want al die kleine parcourswijzigingen maken het geheel nog zwaarder.”

Julian Alaphilippe: “Met hoe minder we zijn, hoe beter”

“Ik heb maar weinig ervaring”, sprak een voorzichtige winnaar van de Waalse Pijl van afgelopen woensdag. “Uiteindelijk reed ik deze klassieker nog maar twee keer. Na wat we woensdag zagen van Nibali verwacht ik opnieuw een koers die vrij ver voor de streep openbreekt. Uiteindelijk heb ook ik dat het liefst: hoe meer beweging en aanvallen er zijn, met hoe minder we het dan uitmaken in een wedstrijd waarin het net opnieuw zoals woensdag de sterkste is die wint. Ik ben heel gemotiveerd. Na woensdag heb ik wel nog honger. Ik hoop dat mijn benen net zo goed uitvoeren wat ik denk.”

Tiesj Benoot: “Ik wil in schoonheid eindigen”

“Het is iets als een ontdekkingsreis ook al was deze wedstrijd bij de beloften tot twee keer toe voor mij dé klassieker van het jaar. En dan word je als neoprof vijfde in de Ronde van Vlaanderen en word je meteen het etiket van kasseicoureur opgekleefd. Ik kreeg woensdag opnieuw een boost zelfvertrouwen na mijn offday van zondag in de Amstel waar de benen op de Eyserbosweg ineens volliepen. Loopt alles naar wens, dan verwacht ik zowel Tim Wellens, Jelle Vanendert als ik op de Redoute. Ik hoop dat de wedstrijd vanaf daar openbreekt. Dat zou in mijn voordeel kunnen zijn. In principe is Tim de kopman, maar in zo’n zware klassieker duidt het parcours wel zelf de kopman van de ploeg aan. Als het is zoals woensdag, is dat voor mij ook goed. We stonden er met Lotto-Soudal elke wedstrijd opnieuw. Ik wil met de ploeg in schoonheid dit voorseizoen eindigen.”

Romain Bardet: “Om Luik te winnen, moet je ook tactisch uitgekookt zijn”

“Hoewel ik enkele keren door blessures en ziekte mijn programma moest omgooien, denk ik wel dat ik de juiste conditie heb. Ik kon leven met mijn negende plaats in de Waalse Pijl. Luik-Bastenaken-Luik is qua parcourskennis niet moilijk: iedereen weet op welke hellingen het te doen is. Ik denk dat zo’n aanval zoals Nibali die woensdag plaatste in La Doyenne nog meer kans op slagen heeft. Al heeft het weinig zin vooraf veel bespiegelingen te maken. Om Luik te winnen moet je ook wel tactisch uitgekookt zijn, dat wel.”

Michal Kwiatkowski: “Alaphilippe kan opnieuw winnen”

“Ik ken Julian natuurlijk goed. Hij is anders dan de anders. Hij is altijd blij. Hij geniet gewoon van wat hij doet: fietsen. Julian heeft altijd een positieve attitude. Ala klaagt nooit, is nooit boos. Hij is altijd blij. Hij brengt met zijn houding de ploeg veel bij. Je hoort hem nooit over het weer klagen: bla bla bla. Telt allemaal niet voor hem. Hij kan opnieuw winnen.”

“Zelf wil ik ook niet mopperen, al kon ik net zo goed betere resultaten hebben gereden in de Amstel en de Waalse Pijl. Ik kijk niet naar het verleden, maar vooruit. In de Waalse Pijl voelde ik me beter dan in de Amstel, maar het zit voorlopig nog niet mee. Ik probeerde de koers te openen bij de tweede passage van de Muur van Hoei, maar dan deed iemand anders (Nibali) de break of the day. Ik probeerde dan met De Marchi de brug te slaan, maar ook dat mislukte. Ik mis dat kleine beetje dat je toelaat om voor de winst te strijden. Het gaat echt om niet veel verschil hoor. En soms wel. Net als de anderen waren ook wij van plan woensdag en vandaag tegen Movistar te koersen.”

“Maar als je niet de juiste uitval doet op het juiste moment, dan raak je in een positie verzeild dat je met hen moet samenwerken om te kunnen winnen. Oogjes open houden, maar niet enkel naar Movistar blijven kijken. Er zijn er zoveel die Luik kunnen winnen. Als je vandaag bijvoorbeel na La Roche-aux-Faucons begint naar elkaar te kijken en niet te rijden, dan verlies je 30, 40 seconden of zo en haal ze dan maar in. Hét probleem is er zoveel zijn. Valverde is een ijkpunt in deze koersen. Volgens mij is het aan Movistar en Quick Step om deze Doyenne te controleren. Ik hoop op goede benen en goed geluk. Met Thomas en Poels ben ik heel goed omringd hoor.”

Tom Dumoulin: “Rechterhand van Matthews”

“Nu komt de Giro wel dichtbij. Dat gevoel had ik de voorbije week al met de Amstel, de Waalse Pijl en dit hier. Dit zijn koersen die me na aan het hart liggen. Ik zat op hoogtestage te balen dat ik opnieuw de Amstel aan mij moest laten voorbijgaan. Zeker omdat het dit keer zo’n mooie koers was net als de Waalse Pijl. Ik hoop dat we vandaag net zo’n scenario krijgen met een heel open koers. Dat zou me ook goed uitkomen. Ik weet echt niet wat dit gaat geven. Het is mijn eerste koers sinds Milaan-Sanremo. Ik ben nog maar sinds donderdagavond terug van hoogtestage op Sierra Nevada waar ik heel hard gewerkt heb. En me meestal ook niet goed voel omdat ik niet zo goed tegen die grote hoogte kan. Dat is meestal een grote schok voor mijn lichaam. Daarna reageer ik daar meestal goed op. Ik hoop dat dit tot goede benen leidt.”

“Ik heb er heel veel zin in. Ik voel me goed, maar dat is geen garantie. Het is nog even afwachten met de vorm. Vorig jaar was ik in Luik-Bastenaken-Luik helemaal niet zo goed en in de Giro wel. Misschien moet ik in functie van de Giro opnieuw gaan voor slechte benen. Neen, ik ben een dagje eerder van Spanje teruggekomen dan vorig jaar. Ik hoop dat het scheelt. Hier ben ik samen met Sam Oomen de rechterhand van Matthews die een beetje van alles kan. Hij is vandaag de leider van Team Sunweb. Hij is een soort klimmer-sprinter die zo lang mogelijk moet wachten. Sam en ik zullen meer in aanvalsmodus zijn, op voorwaarde dat we de benen hebben.”

“Na Luik ben ik nog wat thuis. Dan doe ik nog wat onderhoudswerk, een paar lange trainingen, wat interval, maar het echt heel zware werk is gedaan. Ik zal vooral proberen te genieten van een weekje thuis vooraleer de gekte van de Giro in te gaan. Eigenlijk kijk ik naar geen enkele rit speciaal uit. Alleen naar de openingstijdrit in Jeruzalem.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.