Oververhitting, uitdroging en complete uitputting: hitte speelt Ten Miles parten

Foto: Jan Van der Perre

Antwerpen -

De hitte heeft de deelnemers aan de Ten Miles in Antwerpen zondag zwaar parten gespeeld. De organisatoren hebben hen ’s namiddags zelfs moeten aanraden om te stoppen omdat er zoveel deelnemers onwel werden. Zestig deelnemers werden overgebracht naar het ziekenhuis, waar enkele lopers de nacht zullen moeten doorbrengen op intensieve zorgen. De vrijwilligers van het Rode Kruis verzorgden in totaal 268 lopers in hun hulpposten. “Door samen met de organisatie te voorzien in drastisch meer drinkwater dan bij vorige edities van het loopevenement is erger voorkomen”, meldt de stad Antwerpen in een persbericht.

Meer dan 40.000 lopers, verdeeld over vier afstanden, namen zondag deel aan de 33ste editie van de Antwerp 10 Miles & Marathon. Vanuit elke Vlaamse en Brusselse gemeente kwam minstens één deelnemer aan de start. Het evenement leeft ook internationaal, want er tekenden lopers uit 125 landen present.

Meer dan 3.000 marathonlopers - een recordopkomst - begonnen aan de tocht van 42 kilometer door de Antwerpse districten. De zege was voor de Keniaan Ezekiel Kiprop Koech met een tijd van 2 uur 15 minuten en 55 seconden. Antwerps burgemeester Bart De Wever liep voor de tweede keer een marathon en finishte in 4 uur 21 minuten en 31 seconden.

De Kids Run lokte bijna 2.500 kinderen tussen 4 en 12 jaar. Aan de Antwerp Short Run, over vijf kilometer, namen ruim 6.000 lopers deel. De Antwerp 10 Miles trok zoals steeds de meeste deelnemers aan: ruim 28.000 sportievelingen schreven zich in. Mohammed Agourram won de race bij de mannen in 49 minuten en 18 seconden. Hij haalde het voor vijfvoudig winnaar Nick Van Peborgh.

Hitte

De grootste vijand van de lopers was dit jaar niet hun conditie of hun medelopers, maar de hitte. Het was zalig lopen in de zon, maar zoals gevreesd gingen heel wat deelnemers in het rood en werden ze onwel. Het Rode Kruis had de handen meer dan vol en raakte overbelast. Het medisch interventieplan werd dan ook afgekondigd.

“Ze kampten vooral met oververhitting, uitdroging en complete uitputting”, zegt An Luyten van het Rode Kruis, die zelf ook meeliep en de hitte aan den lijve ondervond. Zestig deelnemers werden naar vijf ziekenhuizen in de buurt afgevoerd.

De hulpdiensten waren wel voorzien op problemen. “Heel wat van onze vrijwilligers die in Antwerpen en omgeving dit weekend stickers aan het verkopen zijn, hadden uit voorzorg hun materiaal meegenomen, zodat ze indien nodig snel inzetbaar waren. Toen veel lopers op hetzelfde moment onwel werden, konden we dus vrij snel opschalen van 89 vrijwilligers naar 150. Er werden ook 22 ziekenwagens ingezet. We waren met acht begonnen”, zegt Luyten.

Hoeveel deelnemers er exact onwel zijn geworden, is nog niet duidelijk. Die cijfers zouden pas in de loop van de avond beschikbaar zijn.

Klok uitgezet

Oververhitting, uitdroging en complete uitputting: hitte speelt Ten Miles parten
Foto: BELGA

“De lopers werden in de bevoorradingszones, waar we de mogelijkheid hadden om te communiceren, aangemaand om trager te lopen, te pauzeren, te stoppen of te wandelen”, zeg Gert Van Goolen van Golazo. “De klok werd uitgezet. We hadden met andere woorden het wedstrijdelement weggehaald.”

Golazo wilde met deze maatregelen vooral erger voorkomen. “Als we niks deden, hadden we geen mogelijkheden meer om in te grijpen bij ernstige incidenten. Dat zou onverantwoord zijn. Er zijn onderweg ook twee filterblokkades opgeworpen, zodat iedereen het rustiger aan moet gaan doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees