Hij zou stoppen met politiek, maar Peter Dedecker is dan toch kandidaat op Gentse N-VA-lijst

Hij zou stoppen met politiek, maar Peter Dedecker is dan toch kandidaat op Gentse N-VA-lijst

Peter Dedecker. Foto: BELGA

Gent -

Federaal parlementslid Peter Dedecker, die eind vorig jaar het einde van zijn politieke loopbaan aankondigde, staat op de N-VA-lijst in Gent. “Het is niet mijn bedoeling een mandaat op te nemen”, zegt Dedecker. “Maar ik blijf ons verhaal en onze lijsttrekker steunen.”

Op de Gentse lijst staan ook 15 nieuwkomers onder lijsttrekker Van Bossuyt, die begin dit jaar zelf als nieuwkomer de plaats van Elke Sleurs innam. De partij spreekt van een ‘frisse wind’ op de lijst, die “een mooie doorsnede van de maatschappij” vormt.

Van Bossuyt wil met de lijst oppositie voeren tegen het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Daniel Termont. “Steeds meer Gentenaars vallen uit de boot”, zegt de kopvrouw, die verwijst naar het aantal klachten bij de Gentse ombudsvrouw. “Sinds 2012 is er een stijging van klachten van 50%. “Het rood-groene bestuur, dat van mobiliteit haast een fetisj gemaakt heeft, is de ouderen en minder mobiele Gentenaars vergeten.”

De belangrijkste posities op de lijst zijn zondag ingenomen, met als opmerkelijke comeback die van Peter Dedecker, die eind vorig jaar zijn afscheid van de actieve politie had aangekondigd. “Peter is deels de incarnatie van het project waar wij in Gent voor staan”, zegt Van Bossuyt. “Ik ben blij dat hij zijn schouders onder de lijst zal zetten en mee voor de verandering in Gent zal zorgen, zij het expliciet niet op een actieve manier.”

Dedecker zal dus geen mandaat krijgen in stadsbestuur met N-VA. Siegfried Bracke, een ander bekend N-VA-kopstuk, moet 26 kandidaten laten voorgaan. Welke toekomst de kamervoorzitter na de verkiezingen in Gent heeft, hangt af van zijn resultaat. “We wachten de verkiezingen af. Maar wie een goed resultaat haalt, heeft sowieso een plaats in de gemeenteraad”, aldus Van Bossuyt. Als N-VA de Gentse paars-groene meerderheid kan breken, lijkt een samenwerking met Open VLD voor de hand te liggen.

“Nationalistisch gedoe”

Eerder deze week had Gents lijsttrekker Mathias De Clercq van Open VLD echter nog uitgehaald naar de Gentse N-VA omdat hij gelooft dat het ‘nationalistische gedoe’ van N-VA niet zal aanslaan in Gent.

Onder Van Bossuyt staan bekende Gentse N-VA-kandidaten als Sandra Van Renterghem, Ronny Rysermans, Els Roegiers en Karlijn Deene. Maar ook nieuwe N-VA-kandidaten onder wie Ellen van Dijk, Lieven De Smet en restauranthouder Yilmaz Cetinkaya. Op plaats 10 zet de Gentse N-VA-afdeling advocaat Bob Cammaert in, voorzitter van de lokale partijafdeling. N-VA zetelt op de oppositiebanken van de Gentse gemeenteraad, waar het vandaag 9 zitjes bezet.

De volledige lijst van N-VA Gent zal in de loop van juni bekendgemaakt worden, na de goedkeuring door de Gentse N-VA-leden.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees