Wegpolitie Brabant haalt voor jong en oud alles uit de kast op opendeurdag: “Onder die ruwe bolsters zitten ook maar gewone mensen”

Wegpolitie Brabant haalt voor jong en oud alles uit de kast op opendeurdag: “Onder die ruwe bolsters zitten ook maar gewone mensen”

Kinderen konden met de fiets een behendigheidsparcours afleggen. Foto: rdb

Oudergem -

De wegpolitie Brabant hield zaterdag een opendeurdag in Oudergem. Jong en oud vergaapten zich er aan de straffe bolides uit het verleden en het heden. Het was inmiddels al tien jaar geleden dat de wegpolitie Brabant nog eens een opendeurdag hield.

Hoezo, de wegpolitie is er alleen om u te beboeten? “Dat is inderdaad het strenge imago dat we vaak hebben”, zegt Philip Beke, officier operaties van de wegpolitie Brabant. “Maar we zwieren niet alleen mensen op de bon hoor.” En dus was het opnieuw tijd voor een – redelijk uitzonderlijke – opendeurdag. “Op die manier kunnen we de buitenwereld duidelijk maken dat er onder die ruwe bolsters ook maar gewone mensen zitten. Met een opendeurdag kunnen we hen onze werking tonen. Want toegegeven; de wegpolitie is toch een aparte wereld. Maar veel mensen zijn gepassioneerd door wat we doen.”

Dat verklaart meteen de grote toeloop op de Delta-parking in Oudergem. Vooral families met kinderen kwamen een kijkje nemen. De ene nam daarbij al eens plaats op de motor, de andere hield het wijselijk bij een behendigheidsparcours op de fiets. Autoliefhebbers konden zich dan weer vergapen aan de laatste nieuwe politiewagens, maar evengoed aan het nostalgische wagenpark.

Uniek: ook politie uit buurlanden

“Een opendeurdag van de wegpolitie Brabant is een unieke gebeurtenis”, zegt Beke. “Bijna elk jaar organiseert de wegpolitie uit een andere provincie een opendeurdag. Het is dus inmiddels tien jaar geleden dat wij nog eens konden uitpakken. Dat is zeer lang wachten, maar we hebben ondertussen inspiratie bij de collega's opgedaan. Toch proberen we altijd origineel uit de hoek te komen. Dit jaar zijn we erin geslaagd om ook collega's uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg naar hier te krijgen. We werken geregeld met hen samen wanneer er al eens een grensoverschrijdende achtervolging plaatsvindt. Dat ze wilden meewerken aan onze opendeurdag is fantastisch. Veel van de collega's zijn verbaasd dat we hen tot hier hebben gekregen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio