Belgische primeur in Waterloo: sigarettenpeuken worden straatmeubilair

© Photo News

De gemeente Waterloo heeft maandag de eerste asbak geplaatst die sigarettenpeuken recycleert. In totaal komen er een tiental verspreid over het grondgebied van de gemeente. Dat is een Belgische primeur.

wver

De peuken worden verzameld, schoongemaakt en gerecycleerd om er palletten of klein straatmeubilair van te maken. De gemeente werkt daarvoor samen met de organisatie MéGO! uit het Franse Brest. Die naam is een verwijzing naar het Franse woord voor sigarettenpeuk, “mégot”.

De Brusselse organisatie WeCircular, die samenwerkt met MéGO!, voert momenteel ook gesprekken met andere steden en met bedrijven. WeCircular zal de sigarettenpeuken van Waterloo naar Brest brengen en staat in voor het onderhoud van de asbakken. Dat kost de gemeente 4.500 euro per jaar.

De aankoop van de asbakken heeft eveneens 4.500 euro gekost. Het gaat om kleine palen uit aluminium die aan de grond bevestigd zijn met bovenaan een opening waar enkel sigaretten in passen.

Waterloo wil zo de strijd aanbinden met sigarettenpeuken die her en der op de grond belanden, een probleem dat niet alleen veel schoonmaakkosten met zich meebrengt, maar ook heel wat milieuschade veroorzaakt. Uit studies blijkt dat één sigarettenrestant tot 500 liter water kan vervuilen. MéGO! verwerkt momenteel tussen 20.000 en 30.000 peuken per dag uit verschillende Franse steden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen