Ook dossier in de maak voor erkenning Unesco Werelderfgoed

Steltenlopers vragen erkenning als immaterieel cultureel erfgoed

© jhp

De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem dienen een dossier in bij Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) om erkend te worden als immaterieel erfgoed. Het gemeentebestuur steunt de aanvraag.

Joris Herpol

“We zijn al meer dan een jaar bezig met het samenstellen van dit dossier en kunnen het nu eindelijk indienen”, zegt Schepen van Cultuur David De Valck (Open VLD), zelf muzikant bij de steltenlopers. “Zo'n erkenning is voor ons belangrijk en we zijn blij dat ook het gemeentebestuur achter het dossier staat. Dat wordt ingediend op 15 mei bij Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Een beslissing hopen we de komende maanden te krijgen.”

Voortbestaan

De erkenning als immaterieel Vlaams erfgoed is volgens De Valck belangrijk om het voortbestaan van de steltenlopers te garanderen. “Momenteel telt de vereniging, die net na de Tweede Wereldoorlog is opgericht, zo'n 120 leden: muzikanten, bloklopers en steltenlopers. De erkenning gaat over het geheel wat we als vereniging doen: onze eigen houten stelten maken, het schilderen ervan, onze kostumering en de choreografie. Wij zijn uniek in de wereld: nooit eerder kwamen we steltenlopers tegen die op stelten los van de voet lopen. Daardoor gaan wij ook zeer hoog, tot meer dan 4 meter onder de voet. “

Stelten for life

“We oefenen elke zaterdag en krijgen geregeld nieuwe leden. Eén keer je de truc van het steltenlopen te pakken hebt, dan kan je dat voor het leven.”

Voorzitter Roger Daelemans benadrukt het internationale parcours van de Koninklijke Steltenlopers. “We hebben al zeer veel landen aangedaan in zowat alle continenten, tot op het Rode Plein in Moskou met de militaire taptoe. We vertrekken deze week overigens naar Vietnam, waar we vrijdagavond 27 april optreden. En zo treden we verschillende keren per jaar op tijdens grote internationale spektakels als enige vereniging met zoveel steltenlopers op zo'n hoge stelten los van de voet.”

Tricolore plunje

“Vandaar de vraag om erkenning als immaterieel cultureel erfgoed. Met ons tricolore plunje en onze unieke choreografie zijn we ook ambassadeurs van Merchtem en ons land in het buitenland.”

David De Valck droomt al van een volgende stap, de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed door Unesco. “Hiervoor zijn ook al stappen genomen, maar we willen eerst de erkenning bekomen door Vlaanderen. Daarna gaan we voor de Unesco-erkenning.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio