Parkeerplaatsen voelen zelf wanneer je gratis halfuurtje verstreken is

Onder meer op het Gemeenteplein in Asse komen vier Shop&Go-parkeerplaatsen. Foto: mvl

Brussel / Asse -

In het centrum van Brussel en in Asse kunnen automobilisten voortaan 30 minuten gratis parkeren op een ‘slimme’ parkeerplaats met sensoren. De parkeerplaatsen moeten de bereikbaarheid van buurtwinkels verhogen.

Automobilisten kunnen voortaan, zonder een ticket te betalen of een parkeerschijf te plaatsen, een half uur lang gratis parkeren op de Shop&Go-plaatsen. De testfase in Brussel loopt zes maanden lang in de Sint-Katelijne- en de Maria-Christinastraat, en de straat langs de Grote Zavel.

Markeringen

De parkeerplaatsen staan aangegeven met een verkeersbord en oranje grondmarkeringen en zijn uitgerust met slimme sensoren in de grond die de aanwezigheid van het voertuig detecteren.

Indien het voertuig langer dan een half uur geparkeerd staat stuurt het systeem een signaal door naar de parkeerwachters. De automobilist riskeert dan een boete van 25 euro.

De sensoren zijn actief van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9 uur tot 18 uur. Buiten deze uren kunnen buurtbewoners zonder tijdslimiet van deze plaatsen gebruikmaken.

Verhuizen naar rand

“We merkten dat kwalitatieve handelszaken dikwijls naar de rand van de stad verhuizen omdat hun cliënteel niet meer tot bij hen in het centrum geraakt. Hiermee geven wij mensen die geen zin hebben in een volledige shoppingnamiddag de kans een korte boodschap te doen bij hun winkel”, vertelt schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). Ook op verschillende locaties in het centrum van Asse werden dertig Shop&Go-parkeerplaatsen in gebruik genomen.

Het gemeentebestuur wil zo het zoekverkeer naar een parkeerplaats in het centrum verminderen. De Shop&Go-parkeerplaatsen zijn hier te herkennen aan palen en de groene rand rond de parkeerzone.

Gebruiksvriendelijk

“Het is een gebruiksvriendelijk systeem: je hoeft geen parkeerticket meer te halen of een sms te versturen”, legt schepen van Mobiliteit Yoeri Vastersavendts (Open VLD) uit.

In Asse zijn de Shop&Go-parkeerplaatsen van toepassing van 8 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 18 uur.

“Dit is een proefproject”, zegt Vastersavendts. “Zo zullen er in totaal dertig Shop&Go-plaatsen zijn op de parkings in de Prieelstraat, Nieuwstraat, het Kerkplein, de Koensborre, de Hopmarkt, het Gemeenteplein en op de Bloklaan en de Weverstraat. Als dit een succes is, kan het systeem uitgebreid worden naar andere deelgemeentes.”

Subsidies

De gemeente betaalde 25.000 euro voor het Shop&Go-parkeersysteem, maar recupereert de helft via subsidies.

In Kortrijk, Braine-L'Alleud, La Louvière, Antwerpen en Oostende bestaat het systeem al. “We zijn in Kortrijk naar het systeem gaan kijken en hebben daar een lijst van de do's en de don'ts gekregen. Daardoor zijn de kinderziektes er ook al uit. We zullen eerst deze testfase afwachten, maar de bedoeling is om de slimme parkeerplaatsen uit te breiden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees