Alan en Irenka lieten alles achter om de wereld rond te zeilen met hun drie kinderen. En ze zijn niet van plan om terug te komen

Alan en Irenka lieten alles achter om de wereld rond te zeilen met hun drie kinderen. En ze zijn niet van plan om terug te komen

Foto: Instagram

Hun huis hebben ze verhuurd, hun jobs vaarwel gezegd en de auto verkocht. Dat allemaal om hun drie kinderen mee te nemen op een reis rond de wereld. Ze legden ondertussen al meer dan 900 kilometer af en hebben nog geen plannen om weer naar huis te komen. Alleen het onderwijzen van hun kinderen onderweg, blijkt een uitdaging te zijn.

Het helpt natuurlijk als je allebei leerkracht bent om je kinderen thuis (waar ‘thuis’ op dat moment ook mag zijn) te onderwijzen. “Maar niets heeft ons voorbereid op die rare ouder/leerkracht-rol waarin we onze eigen kinderen lesgeven.”

Aan het woord is papa Alan, en hoewel hij zegt dat het soms moeilijk is om zijn kinderen tot de orde te roepen, ziet hij ook de voordelen van hun reis rond de wereld op hun opvoeding. “Elke nieuwe ontmoeting en plaats is een leerervaring. Iedereen die we ontmoeten heeft een of ander verhaal, vaardigheid of wijsheid om te delen met ons.”

Ze zijn trouwens niet de enigen die hun kinderen onderwijzen. “Het is mooi om te ontdekken hoeveel gepensioneerde leerkrachten tijd willen vrijmaken voor ons impulsieve onderwijsprogramma.”

Hoe speelden ze het klaar?

Alan en Irenka hebben elkaar vijftien jaar geleden ontmoet in Griekenland en zijn enkele jaren na hun ontmoeting beginnen sparen voor dit avontuur. Ze leven van de huur die hun huis opbrengt en komen met zijn vijven rond met een budget van 1.700 euro per maand.

Het jacht waarop ze wonen, was al twintig jaar oud toen ze het kochten voor 130.000 euro en moest nog danig opgeknapt worden. Veel van dat werk deden ze zelf, nadat ze ervaring opdeden bij andere klusjes. “We hebben hard gewerkt om onze droom waar te maken, hebben huizen gerenoveerd waarbij we alles geleerd hebben dat we konden om ervoor te zorgen dat we geen anderen zouden moeten betalen om werk voor ons te doen”, aldus Alan.

Saladedressing als oplossing voor toilet

Leven op een boot is ook niet altijd even vanzelfsprekend, zo vertelt Alan. “Als de boiler kapot gaat, kunnen we niet zomaar de lokale loodgieter bellen. Als de generator het opgeeft, zal geen enkel elektriciteitsbedrijf ons een hersteller sturen.”

Dus zijn ze heel vaak aangewezen op hun eigen vindingrijkheid: “Zoals die keer toen we de wasmachine herstelden met een ballon van een kinderfeestje en onze kleren voor het eerst in weken weer konden wassen. Of toen we een aanhoudend probleem met de wc hebben opgelost met saladedressing.”

Trots op de kinderen

Het beste aan hun hele reis is toch de verandering die ze zien in hun drie kinderen, zo vertelt Alan. “Het is tijd doorbrengen met de kinderen en zien hoe ze zich tot veelzijdige, onafhankelijke en vindingrijke individuen ontwikkelen.”

“Zoals die keer toen ze zichzelf hun eerste liedje hadden aangeleerd als ‘band’ en in de eerstvolgende haven straatmuzikant gingen spelen. Ze kwamen terug met 40 euro: ‘ijsjesgeld’.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees