Achttienjarigen vertellen wat voor hen belangrijkste plekken in gemeente zijn (en daar zijn verrassende antwoorden bij)

Voor Lumein Hillewaert is de straathoek waar jongeren afspreken belangrijk. Foto: zvd

Zelzate -

‘Er is geen boek’ (over Zelzate) is de naam van een boek dat achttien leerlingen van het zesde jaar aso van de gemeenschapsschool, onder leiding van beeldend kunstenaar Emilie Lauwers, hebben geschreven.

Het boek, maar ook de fototentoonstelling en de maquettes, zijn het resultaat van tien weken hard nadenken, schrijven over de eigen plek in de samenleving van Zelzate en fotograferen van voor de hen bijzondere plaatsen. En dat gebeurde allemaal onder leiding van beeldend kunstenaar Emilie Lauwers.

Het boek is zondag voorgesteld, niet toevallig op de Erfgoeddag. “Deze achttien jongeren zijn ook het erfgoed van deze gemeente. Hun perceptie over dit Zelzate is de rode draad in dit boek”, zegt Emilie Lauwers. Bij de achttien jongvolwassenen is gepolst naar wat voor hen belangrijke plekken zijn in de gemeente. De antwoorden varieerden van hun ontmoetingsplaats, het café Napoleon, de hoek van de Onteigeningsstraat met de Napoleon De Meyerstraat tot de uitgebrande speelgoedzaak Toys waarvan nog steeds de etalage met gesmolten en verkoold speelgoed zichtbaar is.

Brug over kanaal

Ook de te verwensen brug over het kanaal of het gemeentepark of de wijk Klein Rusland scoren hoog. Niet voor iedereen is Zelzate zo sexy. “Er is niets te vertellen over Zelzate. Mijn belangrijkste plek is het Busplein want dit is de plaats die ik neem om weg te gaan uit Zelzate”, getuigde een van de achttien.”

De groep trok naar vele plaatsen met een waarde en karakter in hun leven en nam er ook foto's. Er volgden interviews met de voor deze jongeren belangrijke figuren uit de gemeente als Jens Dolleslaegers (The Voice Kids), Jonas Wielandt (BlindGetrouwd) en Marina Wally. Dit alles zit mooi vervat in een erg interessant boek dat een beetje een staalkaart werd van wat jong Zelzate belangrijk vindt in zijn biotoop, de gemeente Zelzate.

“Dit boek is het resultaat van tien weken samenwerken onder leiding van Emilie. Iedereen heeft erg persoonlijk bijgedragen aan dit project en daar ben ik erg blij en fier om”, getuigde Lumein Hillewaert. Dit meisje wil vooral verder haar schrijverstalent ontwikkelen.

‘Er is geen boek’ kost 15 euro en is te koop op de school.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio