Vier vrienden hebben veel over voor hun favoriete bos

Vier vrienden hebben veel over voor hun favoriete bos

Jeroen Naert, Thomas Callens en Gerrit Beutels in het drassige, net aangeplante gedeelte van De Vorte Bossen. Foto: slr

Tielt / Dentergem / Ruiselede -

Vier vrienden uit Tielt en Dentergem organiseren vrijdag een benefiet voor de Vorte Bossen in Ruiselede. Het is hun favoriete bos en dat willen ze graag wat groter hebben. Want “ook deze generatie heeft behoefte aan natuur.”

Voor het tweede jaar op rij zetten De Vorte Sporters, een groep vrienden uit Tielt en Dentergem, zich in voor de Vorte Bossen. Jeroen Naert, Joachim Vanderbeke, Jeroen Vullers en Gerrit Beutels organiseren vrijdag een benefiet in Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie om geld in te zamelen voor de uitbreiding van hun favoriete bos.

Hoge grondprijzen

Vorig jaar kocht Natuurpunt De Torenvalk 2,3 hectare akkerland langs de Wantebeek in Kruiskerke. Daarmee werden de Vorte Bossen, de parel van het werkingsgebied van de Natuurpuntafdeling, een stuk groter. “Door de hoge grondprijzen hangt daar wel een stevig kostenplaatje aan vast”, zegt Jeroen Naert van De Vorte Sporters. “Om uit de kosten te geraken, organiseren we een aantal activiteiten.”

De vrienden zijn zich bewust van het belang van meer groen in onze provincie. “Zeker met het oog op de toekomst is het belangrijk om de Vorte Bossen te steunen”, zegt Naert. “West-Vlaanderen is de meest bosarme regio van Vlaanderen. Daar moeten we verandering in brengen. Je hoort steeds dat het belangrijk is om extra bos aan te planten voor de toekomstige generaties, maar ook de huidige heeft dringend behoefte aan extra natuur.”

Expeditie Natuurpunt

De Vorte Bossen beslaan een oppervlakte van om en bij de vijftig hectare, maar er is zeker ruimte voor uitbreiding. Het bevindt zich in Natura 2000-gebied. Die benaming wijst op waardevolle Europese natuur, en heel wat omliggende akkers en weides zijn daarom aangestipt als uitbreidingsgebied voor het bos. “Maar we moeten daarvoor dan wel de middelen bijeen krijgen”, zegt Naert. “De gronden moeten nog aangekocht worden. Het zal dus niet voor de nabije toekomst zijn.”

Natuurpunt organiseert op 23 en 24 juni voor de derde keer Expeditie Natuurpunt. Tijdens die sponsortocht trekken 75 teams van vier avonturiers twee dagen lang per kano, met de fiets of te voet door Vlaamse natuurgebieden. De Vorte Sporters doen ook mee en leggen het traject van Diksmuide tot Mechelen af. Een tocht van 250 kilometer.

Nu vrijdag vertrekken ze ook vanaf de markt van Tielt met een klein peloton naar De Schaduw in Ardooie. Wie wil meerijden, wordt om 19 uur verwacht in Tielt. In De Schaduw staan die avond verschillende optredens op het programma, onder meer van het Tieltse Loomstate en Black Mango. De benefietavond start om 20 uur. Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees