De ultieme oplossing tegen leegstand? Studenten bedenken ‘slim’ beeldscherm

De ultieme oplossing tegen leegstand? Studenten bedenken ‘slim’ beeldscherm

De hogeschoolstudenten bedachten een ingenieuze oplossing voor de leegstand: interactieve beeldschermen. Foto: mvn

Brugge -

En de oplossing voor de leegstaand in de Brugse binnenstad komt van… een groep studenten. Zij willen in de lege vitrines interactieve beeldschermen plaatsen. “Voorbijgangers zullen er zelfs mee kunnen communiceren.” Het stadsbestuur loopt alvast warm voor het project.

Tijdens de hackaton, een initiatief van stad Brugge, Damme, de provincie West-Vlaanderen en Infrax, kregen tweedejaarsstudenten elektronica/ICT van Hogeschool Vives, Howest en KU Leuven campus Brugge verschillende probleemstellingen voorgeschoteld. Gedurende drie dagen gingen ze in teams op zoek naar creatieve oplossingen. En daaruit kwam een wel heel opvallend voorstel.

Met een van hun ideeën willen de studenten namelijk komaf maken met de leegstand in de Brugse binnenstad. “We willen de lege vitrines opvullen met interactieve schermen”, legt de coördinator, Tom Cordemans, uit. “Onze studenten hebben daarvoor verschillende softwares en applicaties onderzocht.”

Communiceren

Niet dat voorbijgangers op die schermen zomaar naar filmpjes kunnen kijken. “Nee, want ze zullen er zelfs mee kunnen communiceren via hun gsm”, zegt Cordemans. “Zo kunnen voorbijgangers aangeven welke soort winkel ze in het pand wensen. Dat is erg waardevolle informatie voor zowel de eigenaar als de potentiële huurder.”

Ook aan de toeristen is gedacht. “Dankzij de schermen zou een vitrine eruit kunnen zien als de ingang van een museum”, gaat Cordemans verder. “Wie meer wil zien, krijgt vervolgens het adres. Zo worden toeristen richting de vele culturele hotspots geleid.”

Misschien eindwerk

Het idee valt blijkbaar erg in de smaak bij schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). “Daarom willen we het verder uitwerken”, besluit Cordemans. “Misschien gebruikt een van de studenten het idee als eindwerk, anders geven we het door aan een jonge ondernemer. Mogelijk kunnen we in het najaar al een eerste scherm testen.”

Corrigeer

NIEUWS