Na twee jaar gepalaver is hoop voor fietsers en wandelaars weg: er komt geen tijdelijke brug over de spoorweg

Na twee jaar gepalaver is hoop voor fietsers en wandelaars weg: er komt geen tijdelijke brug over de spoorweg

De wandelaars en fietsers zullen toch nog twee jaar moeten wachten op een nieuwe brug over de spoorweg. Foto: hsb

Leuven -

Er komt dan toch geen tijdelijke brug over de spoorweg tussen de Philipssite en Abdij van Park. Dat heeft het stadsbestuur beslist.

De Parkwegbrug tussen de Tivoli en Abdij van Park werd twee jaar geleden afgebroken nadat er brokstukken van naar beneden waren gevallen. De nieuwe brug zou pas klaar zijn tegen juli 2020.

Eerst leek een tijdelijke brug, in afwachting van een nieuw gevaarte, niet mogelijk. In februari haalde actiegroep Brugtrug een slag thuis want toen onderzocht het stadsbestuur of er mogelijkheden waren voor een tijdelijke brug. Er was zelfs goedkeuring van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en van spoorwegbeheerder Infrabel om zo’n tijdelijke constructie te plaatsen.

Geen optie

Onderzoek van de stadsdiensten maakt nu duidelijk dat een tijdelijke brug toch geen optie is. “We wilden het een kans geven, maar de voordelen wegen écht niet op tegen de nadelen”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A).

“Zo’n tijdelijke brug zou ten vroegste binnen vijftien maanden klaar zijn. Dat wil zeggen juli 2019, terwijl de definitieve brug er moet staan tegen juli 2020. De tijdelijke brug zou dus maar één jaar dienen. Dat zou ons ruim 270.000 euro kosten. Het nut van de brug weet dus niet echt op tegen de kostprijs ervan.”

Een tijdelijke brug zou bovendien te maken krijgt met technische mankementen. Zo zou de versie die op die plaats kan worden aangelegd, niet geschikt zijn om over te fietsen. Enkel wandelaars of mensen met de fiets aan de hand zouden erover kunnen. Zo’n brug heeft ook een fundering nodig, waarvoor nog geen toestemming werd verleend én waarvoor extra budget nodig is. Een dergelijke brug zou ook het verkeer op de Tivolistraat hinderen.

Geen alibi

“Het klonk als een goed plan, maar heel dit onderzoek maakt duidelijk wat velen al lang vreesden: een tijdelijke brug is een fantasie”, zegt ook burgemeester Louis Tobback (SP.A). “Daarnaast willen we niet het risico lopen dat Infrabel de tijdelijke brug zou zien als alibi om geen vaart te maken met de bouw van de nieuwe brug.”

Intussen werkt de spoorwegbeheerder volgens de burgemeester wél goed door. “De plannen zijn klaar en de vergunningsaanvraag is klaar. We blijven erover waken dat de werken op schema blijven. Dat wil zeggen dat er in juli 2020 eindelijk weer een oversteek zal zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees