Dit is de dader van Toronto: weinig vrienden en psychische problemen

Dit is de dader van Toronto: weinig vrienden en psychische problemen

De bestuurder van de bestelwagen die tientallen voetgangers omverreed in de Canadese stad Toronto is geïdentificeerd. De politie heeft bevestigd dat het om de 25-jarige Alek Minassian uit Richmond Hill (Ontario) gaat.

Dit is de dader van Toronto: weinig vrienden en psychische problemen

Op sociale media worden beelden verspreid van wat de LinkedIn-pagina van de jongeman zou zijn. Volgens die pagina is hij een student aan Seneca College in North York, de plaats waar de aanslag overigens plaatsvond. Volgens CBS is hij wel degelijk dezelfde man die de bestelwagen bestuurde.

Wat het motief is van de man is voorlopig onduidelijk, maar er wordt wel gesproken van een aanslag. “Dit was duidelijk opzettelijk.” CBS meldt, op basis van bronnen bij de overheid, dat de bestuurder niet geassocieerd is met gekende terreurorganisaties.

Weinig vrienden

Een ex-klasgenoot wist intussen aan de Canadese nieuwswebsite CBC te vertellen dat Minassian computerwetenschappen studeerde en dat ze beiden in 2011 zijn afgestudeerd. “Ik ben niet zeker of hij echt goede vrienden had. Ik heb hem alleszins nooit in een vriendengroep gezien. Maar wanneer we hem in de gang zagen, spraken we wel altijd met elkaar”, klinkt het.

New York Daily News schrijft dat Amerikaanse en Canadese autoriteiten die ingelicht zijn over de zaak zeggen dat de man een geschiedenis van psychische problemen had. Hij zou op het internet informatie hebben opgezocht en gediscussieerd hebben over Elliot Rodger, een 22-jarige die zes mensen en daarna zichzelf doodde bij de universiteit van Californië in 2014. Dat vernam NBC News. Minassian zou Rodger bewonderd hebben.

Tien doden

Minassian man had een bestelwagen bij de firma Ryder gehuurd en zou rond 13.30 uur lokale tijd ruim 2 kilometer lang opzettelijk over het trottoir gereden hebben om voetgangers omver te rijden. Tien mensen lieten het leven, vijftien anderen raakten gewond. Verschillende mensen zijn nog in kritieke toestand.

Na de aanrijdingen stond de beschadigde bestelwagen geblokkeerd op een trottoir. Er volgde een confrontatie met de politie. In een video is te horen hoe een agent de bestuurder herhaaldelijk aanmaant op de grond te gaan liggen. De bestuurder dreigde met een vuurwapen, maar de politie kon hem uiteindelijk inrekenen zonder dat een schot werd gelost. Volgens getuigen zou hij “komaan, dood mij” hebben geroepen.

Minassian wordt dinsdagochtend Belgische tijd door de politie ondervraagd, aldus BBC nog.

LEES OOK: Man rijdt met bestelwagen 10 voetgangers dood in Toronto: dit weten we al

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees