Veel lof voor agent die dader bloedbad Toronto koelbloedig onder schot hield: “Deze man is een held”

Veel lof voor agent die dader bloedbad Toronto koelbloedig onder schot hield: “Deze man is een held”

Foto: rr

Nadat hij eerst tientallen mensen van de weg had gemaaid en gedood, kon de politie de 25-jarige Alek Minassian uiteindelijk overmeesteren en arresteren. Maar wel pas nadat het tot een ijzingwekkende confrontatie was gekomen met een agent.

Op videobeelden die vlak na de aanslag opdoken, is te zien hoe dader Alek Minassian met een voorwerp - vermoedelijk een pistool - naar een agent staat te zwaaien. Tegelijk daagt hij de agent uit om hem door het hoofd te schieten. Maar de koelbloedige agent negeert die boodschap, en komt intussen geduldig dichter bij de dader. Hij maant Alek talloze keren aan om op de grond te gaan liggen en dreigt daarbij zelf schoten te lossen.

Tot Alek op een bepaald moment vrijwillig het voorwerp laat vallen en zijn beide handen in de lucht steekt. De agent krijgt de dader op de grond en kan hem de handboeien aan doen. Opmerkelijk: tijdens de confrontatie valt er opmerkelijk genoeg geen enkel schot. En daarvoor krijgt de agent nu ontzetten veel lof toebedeeld.

Mark Saunders, de politiecommissaris van Toronto, vindt dat zijn collega alvast prima te werk is gegaan. “Hij heeft fantastisch werk geleverd. Hij heeft als geen ander perfect de situatie ingeschat en is op die manier tot een vredevolle oplossing gekomen”, klonk het maandagavond op een persconferentie.

LEES OOK. Man rijdt met bestelwagen 10 voetgangers dood in Toronto: dit weten we al

Veel lof voor agent die dader bloedbad Toronto koelbloedig onder schot hield: “Deze man is een held”
Foto: Š CBS News

Mike McCormack, voorzitter van de Toronto Police Association, vertelt aan The Globe and Mail dat de agent overigens volledig volgens het boekje heeft gehandeld. In deze situatie zou het zelfs gerechtvaardigd zijn geweest om geweerschoten te lossen, aldus nog McCormack. “Maar deze agent besloot om de situatie op een andere manier op te lossen. De mensen hebben gelijk: deze man is een held.”

McCormack heeft intussen met de agent gesproken, die naar eigen zeggen vooral onder de indruk is van alles wat aan de arrestatie vooraf is gegaan. “Hij vertelde me dat hij gewoon zijn werk heeft gedaan en hij zich meer zorgen maakt over de tien doden en de vijftien gewonden”, aldus de voorzitter.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees