Verdachte in verdenking gesteld voor poging doodslag op agenten in Anderlechtse probleemwijk

Verdachte in verdenking gesteld voor poging doodslag op agenten in Anderlechtse probleemwijk

Foto: Olivier Matthys

Anderlecht -

Er is naar aanleiding van de incidenten in de Peterboswijk in Anderlecht, waarbij agenten bekogeld werden, al één verdachte opgepakt en in verdenking gesteld voor poging doodslag. Dat meldt het Brusselse parket dinsdag. De man werd door de onderzoeksrechter ook onder aanhoudingsbevel geplaatst maar het is nog niet duidelijk of hij nog steeds in de cel zit. Volgens het Brusselse parket is er ook al sinds januari een specifieke aanpak voorzien voor de incidenten in de Peterboswijk.

De voorbije maanden werden agenten in de Anderlechtse probleemwijk tijdens hun dagelijkse controles steevast bekogeld met petanqueballen, mayonaisepotten of stenen, gegooid vanop twintig meter hoogte. De politie is er persona non grata, na verhalen van minderjarigen die er drugs dealen en niet langer zin hebben in de schoolbanken. Sinds begin maart werden al zeven processen-verbaal opgesteld wegens poging tot moord.

Er is nu één verdachte in verdenking gesteld voor poging doodslag op agenten, heeft het Brusselse parket dinsdag bekendgemaakt. “Sinds eind december zijn er al een tiental opsporingsonderzoeken geopend voor poging doodslag op agenten naar aanleiding van incidenten in het Peterbospark”, zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “In die onderzoeken is al één verdachte opgepakt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld.”

LEES OOK. Gerecht schakelt versnelling hoger om probleemwijk in Anderlecht aan te pakken: “Hopen de daders snel te vatten”

Controleurs

Ook zondagavond was er een zwaar incident in Peterbos. Bij een simpele controleactie op geldige vervoersbewijzen polsten drie controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB of enkele jongeren wel betaald hadden voor hun busticket. In een mum van tijd verzamelden tientallen opgehitste minderjarigen aan de bushalte. De drie controleurs deelden in de klappen en zagen de jongeren aan de haal gaan met hun tablets. Voor dat incident werd één persoon opgepakt, maar die werd na verhoor weer vrijgelaten.

Een toevallige voorbijganger kon de scène filmen.

Maandagnamiddag werd ook een cameraploeg van Terzake met stenen bekogeld. Daarvoor konden nog geen verdachten opgepakt worden.

Volgens het parket is er al sinds januari een specifieke aanpak voorzien voor de incidenten in de wijk. “Voor elk incident moet het parket meteen verwittigd worden en moet het proces-verbaal ons binnen de 24 uur overgemaakt worden”, klinkt het. “Al die processen-verbaal worden gecentraliseerd bij éénzelfde magistraat. De politie heeft ook duidelijke instructies gekregen om kwaliteitsvolle onderzoeken te voeren. De burgemeester van Anderlecht werd ook in januari al op de hoogte gesteld van deze aanpak.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees