Bibliotheekklanten kunnen jaar lang gratis films streamen op Dalton.be

Bibliotheekklanten kunnen jaar lang gratis films streamen op Dalton.be

Trailer over film rond Hof van Commerce op Dalton.be Foto: Dalton.be

Klanten van Antwerpse bibliotheken kunnen vanaf dinsdag een jaar lang gratis films van het platform Dalton.be streamen. De catalogus van Dalton omvat vooral documentaires, kortfilms, wereldcinema en films voor kinderen en jongeren. Het pilootproject moet ervoor zorgen dat bibliotheken een breder publiek aanspreken op het vlak van film, aangezien nog maar weinig mensen dvd’s ontlenen. Ook in Brugge, Leuven, Roeselare en Turnhout lopen er soortgelijke proefprojecten.

Dalton.be is een “video on demand”-platform van filmdistributeur Dalton Distribution, dat onder meer samenwerkt met verschillende Vlaamse filmfestivals. Je vindt er dan ook documentaires van Docville, kortfilms van het Kortfilmfestival Leuven en wereldcinema van het MOOOV filmfestival. Het platform wil een alternatief bieden voor de grote (internationale) streamingdiensten, die een meer commerciële content aanbieden. De meeste producties in de catalogus zijn Vlaams.

Een samenwerking met de Vlaamse overheidsorganisatie Cultuurconnect en heel wat bibliotheken zorgt ervoor dat bibliotheekklanten in verschillende Vlaamse steden voortaan onbeperkt gratis kunnen streamen van Dalton.be, ook op mobiele toestellen. “Via dit project breiden de bibliotheken de huidige dvd-collectie uit met een streamingaanbod”, zegt Antwerps cultuurschepen Caroline Bastiaens (CD&V). “Enerzijds wil de bib via streaming een bredere collectie aanbieden, want niet alle films verschijnen nog op dvd. Anderzijds kan de bib een breder publiek aanspreken, want niet iedereen heeft nog een dvd-speler.”

Alle info om toegang te krijgen tot de catalogus van Dalton.be staat op http://antwerpen.be/bibliotheek. Als het pilootproject een succes blijkt, wordt het mogelijk naar alle Vlaamse bibliotheken uitgerold.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees