Vakantie

Dit is de enige Belgische stad in lijst meest inspirerende winkelsteden ter wereld (en het is niet Antwerpen of Gent)

De Britse retailexpert Bill Grimsey bezocht in 2016 verschillende zaken in Roeselare, zoals hier Schoenen Etienne. Foto: sbr

Roeselare -

Roeselare is als enige Belgische stad opgenomen in een Brits rapport over de meest inspirerende winkelsteden ter wereld. De stad wordt als “modelstad” vermeld naast verschillende andere internationale steden zoals het Britse York.

In een rapport over de meest inspirerende winkelsteden ter wereld prijkt Roeselare tussen steden als het Britse York en Stockton on Tees. Vorig jaar al lieten enkele Britse academici en retailexperten hun oog vallen op Roeselare als winkelstad. Heel bewust keken ze toen niet naar de grote metropolen zoals New York, Londen of Brussel, maar wel naar de doorsnee centrumsteden. Het rapport werd samengesteld door de top uit de retailwereld, met onder meer de Britse retailgoeroe Bill Grimsey (Nottingham Business School), Kim Cassidy (Edge Hill University), Matthew Hopkinson (University College London) en Eva Pascoe (Middlesex University London). Roeselare is ook de enige Belgische stad die opgenomen is in de lijst.

“Hoe moeilijk het soms ook is, ze creëren in Roeselare nieuwe levendige stadspleinen, lassen er shop&go-parkings in, implementeren nieuwe technologieën en zorgen voor een hypermoderne bibliotheek als ontmoetingsplek”, zegt retailgoeroe Bill Grimsey, die de stad al enkele keren bezocht. “Binnenkort is het Wielermuseum ook volledig vernieuwd. Het is die zeer gevarieerde cocktail van initiatieven die ervoor zorgt dat de stad aantrekt. Je voelt dat het om meer dan een paar one shots gaat. Er zit een plan achter. In moeilijke tijden van e-commerce en kritische consumenten doet Roeselare de juiste zaken.”

Strijd tegen leegstand

Toch merkt het rapport ook enkele werkpunten op. Zo blijft de strijd tegen leegstand moeilijk. Alleen slaagt de stad er volgens de Britse retailexperten in de situatie min of meer stabiel te houden door het probleem op zo goed als alle fronten tegelijk aan te pakken.

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) is alvast zeer tevreden met de erkenning die de stad krijgt. “We willen vooral ook de West-Vlaamse nuchterheid laten zegevieren. Ook bij ons moesten er de voorbije jaren spijtig genoeg winkels sluiten. Maar gelukkig kwamen er ook weer bij. Mobiliteit, ruimtelijke ordening en events, het is allemaal van belang als je een goed winkelbeleid wil voeren. En precies die aanpak inspireert heel wat experten”, zegt de burgemeester.

ITV, een van de grootste commerciële televisiezenders van het Verenigd Koninkrijk, komt donderdag naar Roeselare om een reportage te maken over de “modelstad”. Het nieuwe rapport wordt begin juni officieel publiek gemaakt.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees