Vlaamse feestdag valt in verlengde sperperiode

N-VA schiet in eigen voet: met Vlaamse vlaggen zwaaien mag, ze uitdelen niet

N-VA schiet in eigen voet: met Vlaamse vlaggen zwaaien mag, ze uitdelen niet

N-VA deelt leeuwenvlaggetjes uit aan iedereen die er eentje wil, maar op de Vlaamse feestdag mág de partij dat niet, zo blijkt nu. Die feestdag valt sinds het nieuwe Kiesdecreet namelijk in de verlengde sperperiode. Een decreet dat, ironisch genoeg, destijds geschreven werd door N-VA-minister Liesbeth Homans.

Nog geen twee weken nadat N-VA het plan opvatte om voor 11 juli 40.000 Vlaamse vlaggen uit te delen onder haar leden, blijkt dat die Vlaamse feestdag binnen de sperperiode voor de gemeenteraads­verkiezingen valt. En politieke partijen mogen in die periode geen gadgets uitdelen om zichzelf in de markt te zetten.

“Mag het met gadgets?”

Om te polsen of er geen uitzondering mogelijk was, schreef Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth ­Homans (N-VA) een brief naar de commissie die toeziet op de verkiezingsuitgaven. Want volgens het nieuwe Kies­decreet zou het uitdelen op “periodieke manifestaties” wel kunnen. “Mag het dan op de Vlaamse feestdag?”, vroeg Homans. “En mag het met gadgets zonder vermelding van een politieke partij?”

Niet dus. “De wet is duidelijk”, zegt Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel (CD&V). “Als je een uitzondering maakt voor 11 juli, kun je in principe een uitzondering maken voor elke kermis in de sperperiode.”

“Regels glashelder”

Oppositielid en fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A) kan er niet bij dat de minister uitleg moet vragen bij een ­decreet dat ze zelf heeft opgesteld. “N-VA wil gewoon meer geld spenderen aan haar campagne terwijl de regels glashelder zijn.”

Bij N-VA zelf ontkennen ze dat. “De minister heeft die brief geschreven omdat er veel vragen kwamen”, zegt commissievoorzitter Andries Gryffroy (N-VA). “En het gaat niet alleen over 11 juli. 1 mei valt volgend jaar ook in de sperperiode.”

Maar dat Homans in haar brief met geen woord rept over 1 mei 2019, wakkert de argwaan van andere partijen alleen maar aan. “Voor een ­ander kan een uitzondering nooit, maar voor N-VA zelf kan het altijd wel.”

Dus moeten de Vlaams­nationalisten de leeuwenvlaggetjes kwijt zijn vóór 1 juli. Want op de feestdag mogen ze ze niet uitdelen. Of er nu een N-VA-logo op staat of niet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees