Anderlecht haalt gegeerde verdediger binnen: “Voor midden juni klaar zijn met 80% van ons huiswerk”

Anderlecht haalt gegeerde verdediger binnen: “Voor midden juni klaar zijn met 80% van ons huiswerk”

Anderlecht heeft zijn derde aanwinst beet. Het is rond met verdediger ­Elias Cobbaut (20), die voor vijf jaar kan tekenen. KV Mechelen wilde meer dan 2,5 miljoen voor de linkspoot en krijgt dat ook van paars-wit. Gisteravond vonden de clubs nog geen akkoord, vandaag kwamen Malinwa en Anderlecht wel overeen. “Het is een droom voor mij om hier te zijn”, zei Cobbaut bij zijn presentatie.

Belgisch belofte-international Cobbaut had aan keuze geen gebrek. De 20-jarige linksback kon ook naar Club Brugge of naar Racing Genk en in Mechelen belandde ook een bod van het Italiaanse Genoa. Maar hij had zijn zinnen gezet op de Belgische top en opteerde uiteindelijk voor Anderlecht.

Cobbaut moest er wel even over nadenken. Ook Genk, waar hij twee jaar geleden al bijna belandde, was erg interessant en de gesprekken met technisch directeur Dimitri de Condé en trainer Philippe Clement verliepen positief. Maar in Brussel klonk het discours van Luc Devroe en trainer Hein Vanhaezebrouck, met wie hij ook al samenzat, eveneens erg overtuigend. En omdat Anderlecht toch nog altijd Anderlecht blijft en vaker om de titel strijdt, koos Cobbaut voor een transfer naar het ­Astridpark. Daar is trouwens een gebrek aan linksvoetige verdedigers. Bovendien kan hij zowel centraal achterin als op de flank worden ingezet en ligt er een contract voor vijf jaar voor hem klaar.

Gisteravond zaten de besturen van beide clubs nog rond de tafel: Olivier Somers, de nieuwe sterke man van KV, tegenover Marc Coucke, de nieuwe sterke man van RSCA. KV hoopte meer dan 2,5 miljoen euro uit de brand te slepen en dus werd een deal aanvankelijk nog niet gevonden. Maar de toenadering kwam er omdat Anderlecht wilde doorduwen voor Cobbaut. Malinwa krijgt dus wat het wil. Woensdagnamiddag poseerde Cobbaut tussen VanHaezebrouck en Coucke met zijn Anderlecht-shirt. “Ons project begint duidelijk aan te slaan. Dat een van de grootste Belgische beloftes bewust voor RSC Anderlecht kiest, is heel goed nieuws voor onze fans”, zei Marc Coucke. “Ik wens Elias alle succes toe bij Paars-Wit, en we zullen hem alle ondersteuning bieden om hier te slagen.”

In een opvallende tweet voegde Anderlecht daar nog aan toe dat “het RSCA-bestuur voor midden juni wil klaar zijn met 80% van het huiswerk voor volgend seizoen, met de juiste mix van talent en ervaring, van Belgische en internationale spelers en van blijvers en nieuwkomers.”

 

 

Cobbaut: “Als fan van RSCA is het altijd mijn stille droom geweest om voor Paars-Wit te mogen voetballen”

“Ik ben klaar voor een stap hogerop en dat kan in mijn ogen het best bij een Belgische topclub als RSCA”, vertelde ­Elias Cobbaut. “Ik wil graag KV Mechelen en haar fans bedanken voor hun steun en om mij de kans te hebben gegeven in de Jupiler Pro League. Als fan van RSCA is het altijd mijn stille droom geweest om voor Paars-Wit te mogen voetballen, dus wordt dit een erg mooie nieuwe uitdaging voor mij. Ik kijk er naar uit om mij te tonen aan de supporters van RSC Anderlecht.”

Concurrentie

Zijn komst betekent wel dat Ivan Obradovic extra concurrentie krijgt als hij bij Anderlecht blijft. Het impliceert ook dat Olivier Deschacht wellicht zal stoppen. Vraag is of Devroe naast Cobbaut dan nog een linksvoetige centrale verdediger zal halen. Antonio Milic van Oostende werd al genoemd en Devroe ging ook al eens kijken naar Senna ­Miangue van Cagliari.

Cobbaut bereidt zich intussen al volop voor om na ­Makarenko en Abazaj de derde wintertransfer van Anderlecht te worden. Hij trainde in Mechelen nog met een ­beperkte groep en werkt ook ­individueel. Dat hij zo snel duidelijkheid kan hebben over zijn toekomst, is ideaal. Zo kan hij in de voorbereiding op volgend seizoen gewoon aansluiten.

Beluister de Sjotcast

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.