Bijna helft van door overheid gehuurde gebouwen staat half leeg: “Geraak maar eens van die contracten af”

Bijna helft van door overheid gehuurde gebouwen staat half leeg: “Geraak maar eens van die contracten af”

Foto: Fred Debrock

Er is heel wat leegstand in de gebouwen die de federale overheid huurt. “Van de 590 gehuurde gebouwen staan maar liefst 256 gebouwen voor de helft leeg en 293 gebouwen voor een vierde”, meldt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers opvroeg. “Dit is geen toonbeeld van een efficiënte of lean overheid, nochtans een stokpaardje van deze regering”, concludeert hij. N-VA-minister Jan Jambon heeft er een uitleg voor. “Het gaat om huurcontracten op lange termijn, en de behoeften zijn veranderd”, zegt hij.

Veertig procent van de federale overheidsgebouwen wordt gehuurd, goed voor bijna een half miljard euro aan huurkosten per jaar. “We stellen vast dat deze huurcontracten vaak van lange duur zijn en dat de bezettingsgraad vaak erg laag ligt”, aldus Demon.

Zo huurt de overheid het administratief centrum aan de Brusselse Kruidtuinlaan voor 31,8 miljoen euro per jaar, terwijl het slechts een bezettingsgraad van 56 procent heeft. Het huurcontract loopt tot 2034. De WTC Torens 3 en 4 nabij Brussel-Noord zijn slechts voor 32 procent bezet en de huur bedraagt 4,2 miljoen euro per jaar.

Demon vindt niet dat huren per definitie slechter is dan kopen, “maar lege gebouwen huren is weggegooid geld”. De bezettingsgraad van die gebouwen moet dan ook omhoog. “Dit kan door een betere opvolging van de huurcontracten. Waar mogelijk moeten die opgezegd worden. Indien dit geen optie is, kan de overheid onderverhuren”, besluit het Kamerlid.

Jambon reageert

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die ook bevoegd is voor de Regie der Gebouwen, wijst voor de oorzaak van de leegstand naar het verleden. Hij zegt dat het probleem al langer bekend is en dat de cijfers nu aan de oppervlakte komen omdat in de Kamer een gedachtewisseling over een audit van de Regie der Gebouwen op de agenda staat. “Al in 2016 gaf ik de opdracht voor een doorlichting van de Regie, dit is een van de bevindingen”, schetst Jambon.

Het is niet zo gemakkelijk om als overheid onder huurcontracten uit te komen die, zoals dat vroeger vaak gebeurde, voor de lange termijn afgesloten zijn. “Als de behoefte van de overheid wijzigt, blijf je met die erfenis uit het verleden zitten. Maar het is ook mijn bevinding dat die zaken onaanvaardbaar zijn, daarom pak ik die dossiers ook aan.” Wanneer de overheid nieuwe contracten afsluit, is het belangrijk dat die afgestemd zijn op de behoefte, argumenteert Jambon.

Vorige maand zette de regering een grote hervorming van de Regie der Gebouwen op de rails, waarbij die zal worden omgevormd tot een nv van publiek recht. “Het doel is naar een performant bedrijf te gaan, naar het model van bpost en Proximus”, aldus nog minister Jambon.

Woensdag bespreekt de bevoegde Kamercommissie een audit van de Regie der Gebouwen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees