“We krijgen er geen vat op”: buitenlandse auto’s blijven onbestraft in Gent

“We krijgen er geen vat op”: buitenlandse auto’s blijven onbestraft in Gent

Foto: fvv

Gent -

Auto’s met een buitenlandse nummerplaat kunnen al meer dan een jaar ongestraft voorbij de boetecamera’s rijden in Gent. “Onfair”, maar het probleem stelt zich ook in Antwerpen en Kortrijk. Wanneer het opgelost kan raken in Gent is niet duidelijk.

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) beklaagde zich maandagavond in de gemeenteraad dat de Stad geen boetes kan uitschrijven voor buitenlandse wagens. Een Nederlander die door een knip rijdt en wordt betrapt door een nummerplaatcamera, wordt daar nu niet voor beboet.

Andere centrumsteden zoals Antwerpen en Kortrijk kampen met hetzelfde probleem. Sandra Van Renterghem (N-VA) kaartte het probleem nog eens aan in de gemeenteraad. “Kunnen de centrumsteden niet samenwerken om te zoeken naar een oplossing? Als Vlaming krijg je een boete, de buitenlanders niet. Dat is niet fair voor onze mensen.”

“Zo eenvoudig is het jammer genoeg niet”, zegt Watteeuw. “We hebben informatie en ervaringen uitgewisseld met Kortrijk en Antwerpen, maar elke stad moet zelf zorgen voor een verbinding tussen haar eigen softwarepakket en de database van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Er is dus geen uniforme oplossing uit te werken voor alle steden.”

“Wij hebben een tijd geleden al aan Digipolis (de firma die de software van Stad Gent beheert, nvdr.) gevraagd om onze software aan te passen. Twee van onze softwarepaketten moeten aangepast worden. Digipolis is nu in overleg met de fabrikanten van deze software. Er is geen timing. Het gaat te traag, dat vind ik ook. Maar ik heb hier eigenlijk geen vat op.”

Van Renterghemem merkte nog op “dat we de knips ook gewoon kunnen verwijderen natuurlijk”. “Dan is er geen enkel probleem.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio