Fit & Gezond

“Rode wijn doet geen wonderen voor je gezondheid”

“Rode wijn doet geen wonderen voor je gezondheid”

Foto: Shutterstock

Minder nieuws voor wie graag (elke avond) geniet van een glaasje rode wijn: opvallend gezonder zal je er niet van worden. Dat beweert althans de Australische diëtiste Hilary Powlesland, verbonden aan het Royal Brisbane and Women’s Hospital.

Uit eerder onderzoek aan de universiteit van de Harvard Medical School en het Women’s Hospital in Brigham blijkt dat rode wijn vol antioxidanten zit en goed is om het risico op hartziekten te verkleinen. De Vlaamse cardioloog Christiaan Vrints, verbonden aan het UZ Antwerpen, sluit zich aan bij die conclusie. In een eerder interview met Het Nieuwsblad zei hij dat een beetje alcohol het hart inderdaad helpt om beter te functioneren.

“Wijn bijvoorbeeld, bevat net zoals koffie en thee een aantal stoffen die het oxidatieproces van cholesterol tegengaan”, klonk het toen. “Hart- en vaatziekten komen minder voor in zuiderse landen zoals Frankrijk. Daar drinken mensen veel rode wijn die veel antioxidanten bevat. Ik vertel patiënten soms dat ze gerust een paar glazen rode wijn mogen drinken op mijn gezondheid”, zei hij . De keerzijde van deze medaille: alcohol heeft ook invloed op andere organen zoals de lever.

Geen grote boost

Nu heeft de Australische diëtiste Hilary Powlesland een kanttekening bij deze theorie. “Het klopt dat de drank boordevol antioxidanten zit, die kunnen bijdragen aan het verminderen van hartaandoeningen, maar de wijn zelf is geen geweldige bron om de gezondheid van je hart een grote boost te geven. Met een glas (of twee) is er niets mis, maar je moet zeker geen wijn drinken met het idee dat je hart er beter van wordt”, klinkt het in de Australische media.

“Als je een traditioneel mediterraans dieet volgt en een glas rode wijn drinkt bij je maaltijd, dan kan je je leven met enkele jaren verlengen. Maar als je een typisch Westers dieet volgt, zal het toevoegen van alcohol geen extra gezondheidsvoordelen bieden. Het zal er waarschijnlijk alleen maar ertoe leiden dat je aankomt.” Sowieso is de gouden regel: drink alcohol met mate en ga voor een gebalanceerd eetpatroon. “Daarmee kom je al ver”, voegt Powlesland eraan toe. Overdrijven met drank is sowieso schadelijk: te veel alcohol kan de lever en het hart net verzwakken.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees