Eksaardedam gaat nog dit jaar honderd dagen dicht

Eksaardedam gaat nog dit jaar honderd dagen dicht

De parkeerzone aan de drukbezochte horecazaken wordt heraangelegd. Foto: ies

Moerbeke-Waas / Lokeren -

Wellicht nog dit jaar start de heraanleg van de Eksaardedam, de drukke verbindingsweg via Eksaarde tussen Lokeren en Moerbeke-Waas. De werken zullen onvermijdelijk verkeershinder tot gevolg hebben. maar maken de weg wel veiliger.

“De werken worden uitgevoerd in opdracht van Aquafin en passen in het Riopact, waarbij al het afvalwater op termijn gescheiden moet worden aangeboden. We maken van de gelegenheid gebruik om ook de verkeersveiligheid op en rond deze drukke weg aan te pakken”, vertelt de Moerbeekse schepen van Openbare Werken Pierre De Bock (Open VLD).

Snelheid afremmen

Ter hoogte van het waterzuiveringsstation, nabij de Dambrug, wordt een asverschuiving gepland, waardoor de snelheid van het autoverkeer naar beneden moet.

“Een beetje verder staan 17 woningen, het zijn vrijwel de enige woningen die op de weg staan. Maar verkeerscontroles wijzen uit dat daar doorlopend veel te snel gereden wordt. Door de ingreep zullen we de automobilisten nu dwingen om hun snelheid aan te passen. We kunnen dit doen zonder onteigeningen, want er is voldoende grond aan de zijde van het fietspad om zowel het tracé van het fietspad als de weg aan te passen. We krijgen daardoor ook de mogelijkheid om in extra parkeerplaatsen te voorzien ten behoeve van de bewoners aldaar. Uiteraard zal tegelijk ook het afvalwater van die bewuste woningen worden gescheiden”, vervolgt De Bock.

Voor de winter afronden?

Aan de kant van Lokeren zullen ook werken worden uitgevoerd. Op de grens tussen Eksaarde en Lokeren, ter hoogte van enkele drukbezochte horecazaken, wordt de parkeerzone heringericht. “Die kosten zullen voor een deel door het stadsbestuur van Lokeren worden gedragen, maar het grootste stuk ligt op ons grondgebied”, vervolgt De Bock.

De totale kostprijs voor de volledige heraanleg wordt voorlopig geraamd tussen 700.000 en 1 miljoen euro.

De werken worden nog voor de zomer aanbesteed om ze in het najaar nog te kunnen uitvoeren. “Er werd een uitvoeringstermijn van 100 dagen voor uitgetrokken. Hopelijk kan alles dus nog voor de winter worden afgerond, want tijdens de werken zal al het verkeer dat vanuit Lokeren naar Moerbeke wil wellicht via Sinaai en Klein-Sinaai moeten omrijden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio