Afvalophaler zoekt extra collega’s voor stakende arbeiders, “maar we kunnen niet toveren”

Afvalophaler zoekt extra collega’s voor stakende arbeiders, “maar we kunnen niet toveren”

Deze week werd bijna dubbel zoveel gft-afval ingezameld, maar dat moet gebeuren met hetzelfde personeelsbestand. Foto: svl

Dendermonde -

De afvalophalers van Verko houden opnieuw stiptheidsacties. De problemen bij de afvalintercommunale zijn dus nog niet opgelost. Een sociaal bemiddelaar moet het conflict nu ontmijnen.

De afvalophalers en hun chauffeurs zijn het beu dat ze dagen moeten kloppen van 10 of zelfs 12 uren. Dat schrijven ze in een open brief aan onze krant. “Er werden ons loze beloftes gedaan”, staat er te lezen.

“Ze gingen de werkdruk verlagen door meer personeel aan te nemen. We zijn nog steeds onderbemand en kloppen veel uren. De fundamentele reden waarom het verkeerd loopt is, volgens ons, de manier waarop de raad van bestuur en de directie ons behandelen.”

Sommige personeelsleden worden bevoordeeld ten opzichte van andere, zo schrijven de arbeiders nog. “En dat kan niet door de beugel. Dat moet stoppen. De vorige baas, waar het bij de staking van enkele maanden geleden om ging, mocht niet meer op de werkvloer komen en hij blijft dat wel doen. En onze vakbondsafgevaardigde is eerst op het containerpark van Hamme gezet om te werken en komt nu in de garage terecht. Iets waarmee hij niet akkoord gaat.”

Begrip gevraagd

De briefschrijvers vragen begrip voor hun stiptheidsacties. “Wij beloven ook, zodra de directie de aangehaalde punten oplost en op papier zet, dat wij snel weer aan de slag zullen gaan om alle afval op te halen.”

Een sociaal bemiddelaar moet nu met alle betrokken partijen gaan praten. Hij moet voor een structurele oplossing zorgen. “Ik sta achter de brief”, zegt Dirk Van Himste van de socialistische overheidsvakbond ACOD. “De sociaal bemiddelaar zal de verschillende partijen hun grieven laten uiten. Op de werkvloer is er nog maar eens gereageerd, maar wij hebben niet opgeroepen tot de staking.”

Verko-voorzitter Dirk Abbeloos laat weten dat het kluwen niet zo simpel te ontwarren is. “De werkdruk is op dit moment hoog, dat klopt”, zegt hij. “En ik heb begrip voor de situatie van de ophalers en de chauffeurs. Alleen is er niet direct een oplossing voorhanden.”

Zeventien zieke werknemers

“Er zijn zeventien zieke werknemers. We hebben twee extra mensen aangeworven, maar er waren begin deze week weer vier zieken, dus dat bracht weinig soelaas. Nog extra personeel, daar zijn we naar op zoek, maar we kunnen niet toveren.”

Daar komt volgens Abbeloos nog bij dat er afgelopen dinsdag met 128 ton gft-afval veel meer is opgehaald dan vorige maand. Toen ging het om 68 ton. “Dat is dus bijna dubbel zoveel, maar we hebben niet dubbel zoveel personeel om in te zetten.”

Inhaalrondes

Verko laat intussen ook weten de komende dagen inhaalrondes te organiseren. “Afval dat vóór het weekend toch niet ingezameld zou zijn, moet worden aangeboden bij de volgende ophaalronde van dezelfde afvalsoort.”

Hoe lang de stiptheidsacties zullen duren, is niet bekend. Volgens de open brief staat 75 procent van het personeel achter de acties.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees