Gentse Flik riskeert celstraf voor lekken vertrouwelijke informatie

Gentse Flik riskeert celstraf voor lekken vertrouwelijke informatie

Foto: Belga

Gent -

Een inspecteur van de Gentse politie stond woensdag voor de rechter op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie aan zijn kennissen uit de Brugse Poort. Hij moest zich ook verantwoorden voor oplichting van het korps.

Zowel de rechter, de procureur als de inspecteur van de Gentse lokale politie zelf waren het er woensdag over eens: de inspecteur, die in Wetteren woont maar geboren en getogen is in de Brugse poort, verkreeg de voorbije jaren informatie als geen ander. Hij loste tientallen zaken op binnen en buiten Gent, ook inzake radicalisering en dossiers gelinkt aan syriëstrijders. Zelfs de terrorismecel van de federale politie maakte gebruikt van zijn informatie.

Volgens het parket was zijn relatie met zijn bronnen echter té goed en lekte hij vertrouwelijke info aan zijn kennissen in de Brugse Poort.

“Meneer zocht herhaaldelijk processen-verbaal op, gegevens in het rijksregister en politionele info over zaken waarmee hij als politieman niets te maken had, maar waarbij kennissen van hem waren betrokken”, pleitte de procureur. “Hij werd opgebeld door een verdachte, raadpleegde daags nadien zeventien pv’s van die verdachte en belde hem de dag zelf meermaals op. Hij lekte info, waartoe hij eigenlijk geen toegang mocht hebben.”

De politieman maakte zich volgens het parket ook schuldig aan oplichting omdat hij ruim 150 onterechte werkuren aangaf. “Hij werkt voor de lokale politie, maar bevond zich volgens zijn gsm-signaal tijdens zijn zogezegde diensturen meermaals in Antwerpen en Brussel. Hij lichtte zijn eigen korps op door werkdagen aan te geven terwijl hij niet aan het werk was.

Verwijten achteraf”

Meester Peter Crispyn, advocaat van de inspecteur, vroeg gisteren de vrijspraak voor zijn cliënt. “Alle gerechtelijke diensten maakten jarenlang gebruik van zijn informatie. Hij werd ingeschakeld in bepaalde dossiers, net omdat men wist dat hij in de Brugse Poort wél aan belangrijke info kon geraken. Verwijten achteraf zijn het, aan het adres van een agent die jarenlang een bron van informatie was. Mijn cliënt zocht dingen op, ja, als achtergrondinformatie om bepaalde mensen op een juiste manier te kunnen benaderen. Het is niet omdat hij met die mensen contact had, dat hij ook vertrouwelijke informatie doorspeelde.”

Vrijheid in zijn job

Dat de inspecteur zich vaak buiten Gent bevond tijdens zijn diensturen, hoeft volgens de man zelf niet te verbazen. “Wanneer ik van bronnen hoorde dat bepaalde mensen uit Antwerpen of Brussel naar Gent wilden afzakken om haat te zaaien, ging ik ter plaatse om met die mensen te praten”, was de uitleg. “Ik was daar als mens, niet als politieman. Maar verkreeg zo wel heel wat info. En ik heb geen enkel uur betaald gekregen waarvoor ik niet heb gewerkt.”

Rechter Hans De Waele merkte op dat de inspecteur wel heel veel vrijheid kreeg in zijn job, en dat er nauwelijks controle was. “Dat klopt, ik kreeg veel vrijheid. Maar ik heb geen enkele stap gezet waarvan mijn bazen niet op de hoogte waren”, zei de politieman.

Het parket vroeg tien maanden cel en een boete 3.600 euro voor de inspecteur. Op 23 mei valt het vonnis in deze zaak

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees