Gamen tegen overgewicht: met dit spel kunnen je kinderen gezond spelen

Het lijkt tegenstrijdig: overgewicht bij kinderen bestrijden door ze te laten gamen. Toch is dat exact wat de Socialistische ­Mutualiteiten de komende maanden proberen te doen. Het ziekenfonds liet een ­videospel maken, Yum Runner, bedoeld voor ­6- tot 9-jarigen. Punten verdienen ze door gezonde ­voeding te verzamelen. “Alle beetjes helpen”, zeggen ­experts.

Overgewicht bij kinderen in ons land is in opmars. Zelfs van de kinderen in de eerste graad van het basisonderwijs kampt een aanzienlijk deel ermee (zie cijfers). Met de nieuwe game hoopt het ziekenfonds mee het tij te keren. Kinderen leren ­gezond te eten, is daarvoor cru­ciaal, maar ook meer lichaamsbeweging is belangrijk.

Is een game die kinderen vanuit hun luie zetel spelen dan wel een goed idee? “We zijn overtuigd van wel”, zegt Katrien De Weirdt, woordvoerster van SocMut. “De game kost ons maar een derde van een klassieke campagne, terwijl de impact ­ervan groter zal zijn.”

Aan de West-Vlaamse hogeschool ­Howest doen ze al langer onderzoek naar se­rious games, spelletjes met een educatief doel. “Ze zijn een goeie manier om kennis over te brengen omdat ze aansluiten bij de leefwereld van kinderen”, zegt docente Barbara Plovie. ­“Bovendien dwingt de game kinderen actief keuzes te maken in plaats van passief kennis te absorberen. Ook dat helpt.”

Ook bewegingstips

De nieuwe game is gebaseerd op het commerciële videospel Subway Surfers, dat erg populair is bij kinderen. Al lopend ontwijk je obstakels en sprokkel je punten. In het spel van het ­socialistische ziekenfonds doe je dat door uit drie opties telkens het gezondste voedingsmiddel te kiezen. Na een kwartiertje gamen krijgen de kinderen een bewegingsspelletje voorgesteld. Rond de game is voor scholen een educatief pakket gemaakt. Ouders kunnen het spel gratis downloaden.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven, een adviesorgaan van de overheid, is blij met het nieuwe initiatief. Alle beetjes helpen, klinkt het daar. ­Ouders moeten er wel op toezien dat hun kinderen per dag niet langer dan twee uur aan het scherm gekluisterd zijn, en niet langer dan een halfuur aan één stuk stilzitten, zegt Loes ­Neven. “Los daarvan heeft zo’n game zijn nut. Al zal je er nooit de nood aan andere initiatieven mee wegnemen, ook al omdat zo’n spel natuurlijk niet oneindig blijft boeien. Er is meer nodig, onder meer naar ouders toe. Om het cru te zeggen: een kind dat weet dat broccoli erg gezond is, heeft daar weinig aan als er thuis alleen chips op tafel komen.”

Corrigeer