Vermassen: “Georganiseerd lek om verwarring te zaaien”

Spoor naar de Reus van de Bende loopt dood, maar alles wijst richting rijkswacht

Spoor naar de Reus van de Bende loopt dood, maar alles wijst richting rijkswacht

Foto: Standaard.be/rr.

Er zijn geen bewijzen dat rijkswachter Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel is. Maar het spoor naar de rijkswacht is meer springlevend dan ooit.

De hoop van de speurders dat de overleden ex-rijkswachter Chris B. uit Dendermonde echt de ‘Reus van de Bende van Nijvel’ is, is de voorbije maanden geslonken tot bijna nul. Dat wordt in speurderskringen officieus bevestigd na berichten in Het Laatste Nieuws. Het federaal parket wil wel geen officieel commentaar geven en zegt dat het spoor ‘open’ blijft.

LEES OOK (N+): Hij was de cowboy van de cowboys, maar stierf uiteindelijk een eenzame dood

De alcoholverslaafde Chris B. vertelde in mei 2015 kort voor zijn dood aan zijn broer dat hij lid zou geweest zijn van de Bende van Nijvel. Pas na B.’s dood kwam dat verhaal aan de oren van de speurders. Omdat B. eind jaren ’70 lid was geweest van de speciale interventie-eenheid van de rijkswacht Groep Dyane, leek hij een interessante verdachte.

Profiel

De robotfoto die na de overvallen in Overijse en Eigenbrakel van ‘De Reus’ was gemaakt, leek ook sterk op Chris B. Maar ondervraging van een hele reeks ex-collega’s, familieleden en vrienden van B. uit die periode hebben tot geen doorbraak geleid. Integendeel, de meeste van zijn ex-collega’s zeiden dat B. niet het profiel had om dergelijke misdaden te begaan.

De broer van Chris B. was er ook van overtuigd dat zijn broer bevriend was geweest met de beruchte ex-rijkswachters Bouhouche en Beijer, maar ook dat kon niet hard worden gemaakt.

Het verhaal van Chris B. heeft er wel toe geleid tot het onderzoek naar de Bende van Nijvel een nieuwe impuls heeft gekregen. De drie speurders die een jaar geleden op de zaak werkten, zijn er ondertussen 26. Zij hebben opnieuw een grondige analyse van het dossier gemaakt. Volgens onze informatie volgen ze een aantal interessante sporen en zouden die –opnieuw- naar ex-rijkswahcters leiden. Maar dus niet (meer) naar Chris B.

LEES OOK (N+): Het verhaal van de overvallen waarbij ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel voorop liep

“Georganiseerd lek”

David Van De Steen (41), die bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zwaargewond raakte en zag hoe zijn ouders en zusje werden doodgeschoten, reageert teleurgesteld op het nieuws. “Er zijn mensen die me steeds blijven zeggen dat dit nooit gaat uitkomen. En ik moet ze stilaan gelijk geven. Hier zitten te veel hooggeplaatsten tussen waar je niet mag tussenkomen”, klinkt het in een reactie aan Radio 1.

Jef Vermassen vermoedt dan weer dat het om een georganiseerd lek gaat om verwarring te zaaien. “Ik geraak er niet aan uit”, klinkt het. “Dat men dan op zijn minst klare wijn schenkt en een verklaring aflegt waarom deze man daar niet bij betrokken is. Als je A zegt, moet je B zeggen, en ook zeggen waarom dit niet het juiste spoor is. Als men 99 procent zeker is dat de man niets te maken heeft met de Bende van Nijvel, waarom zegt de familie dan dat de man dat bekend heeft op zijn sterfbed? Dat zou een vreselijk lugubere grap zijn. Ik kan bijna niet geloven dat de familie daarover zou liegen. Wie zou er bekennen dat hij lid was van de bende, als dat niet waar is?”

Eindeloze verwarring

“Het is heel bizar wat er nu weer gebeurt, maar in het Bende-onderzoek is alles bizar”, zegt Vermassen nog. “Officieel houdt men de lippen op elkaar en legt men geen verklaring af. Maar men gaat wel, doelbewust of niet-doelbewust, dit nieuws lekken. Iemand van de ploeg doet dat, al dan niet in opdracht van het onderzoeksteam.”

Volgens Vermassen zijn er nu 26 à 28 mensen met het onderzoek bezig. “Wij hebben het onderzoek nieuw leven ingeblazen, omdat het op sterven na dood was. Heeft de nieuwe ploeg al iets gevonden en wat? Ik wil het geloof bewaren in het team, maar dit is toch weer een streep door de rekening. Over de andere tips die ik aangebracht heb, heb ik ook nog niets vernomen. Dat men ons zegt waarom Bonkoffsky niet de Reus zou zijn. De waarom-vraag wordt weer niet beantwoord. Zo creëert men eindeloze verwarring bij het publiek, zodat niemand nog niets gelooft. “

Spoor naar de Reus van de Bende loopt dood, maar alles wijst richting rijkswacht
Foto: Tom Palmaers
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees