Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?

Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?

Foto: Photo News

Luik-Bastenaken-Luik is voor een rist renners het eindpunt van de voor hen belangrijkste periode van het jaar. Wie einde contract is, gaat op zoek naar een nieuwe verbintenis, bij zijn huidige of een andere werkgever. Wie komt er straks vrij, wat zou er kunnen gebeuren?

De Vlaamse klassiekers werden gedomineerd door Niki Terpstra, punt aan de lijn. De Nederlander won E3 Harelbeke en Ronde van Vlaanderen en stond ook nog eens op het podium van Parijs-Roubaix. Beter kan nauwelijks. En de kopman van Quick-Step Floors is einde contract bij zijn huidige werkgever. Wat wil Terpstra? De Nederlander wordt komende maand 34 jaar oud. Dan heb je twee opties: of je passeert nog één keer langs de kassa, of je kiest voor de continuïteit van je huidige, vertrouwde omgeving. Of je kiest voor beiden maar dat zal afhangen van Patrick Lefevere. Lotto-Jumbo is alvast op zoek naar een kopman voor de klassiekers en zou niet beter kunnen vinden dan Terpstra. Maar hebben zij voldoende budget voor Terpstra?

Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?
Lampaert wint Dwars door Vlaanderen Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Uit de voorjaarskern van Lefevere is ook Yves Lampaert einde contract. Lampaert won voor het tweede jaar op rij Dwars door Vlaanderen en reed voor het overige een ijzersterk seizoen. Lampaert is emotioneel gebonden aan Quick-Step en co-sponsor Latexco. Een vertrek van Lampaert zou een serieuze verrassing zijn. Voor ons toch.

Wat met Greipel?

Bij Lotto-Soudal is ook een heel elftal einde contract. Tim Wellens bijvoorbeeld. De Limburger won de Brabantse Pijl en rijdt straks ook de Giro waar hij op zoek gaat naar ritwinst. Wellens is voor het eerst in zijn leven einde contract en gaf al aan dat ‘een vreemde situatie’ te vinden. Maar Lotto verlaten staat niet op zijn verlanglijst. Ook Andre Greipel is straks einde contract. De Duitser wordt bij Lotto-Soudal geroemd om zijn professionele kwaliteiten en heeft het team de voorbije jaren (te) vaak op zijn eentje op de kaart gehouden. Maar Greipel is een dure vogel en blaast tijdens de Tour 36 kaarsjes uit. Hoe diep wil Lotto-Soudal nog in de geldbeugel tasten voor een spurter die volgens de wetten van de natuur op zijn retour is? En hoe ver wil Greipel zijn prijs laten zakken en wil hij een één- of tweejarig contract? Allemaal elementen die bij de besprekingen zullen meespelen. Als Greipel niet blijft, moet een vervanger worden gezocht! Die zal ook veel geld kosten! De oefening is moeilijk, zoveel is duidelijk. Is ook einde contract: Jens Debusschere! De West-Vlaming scoorde top tien in Wevelgem en Roubaix en beleefde één van zijn betere lentes. Wil hij blijven of denkt hij er aan, om in navolging van schoonbroer Jürgen Roelandts, andere lucht op te snuiven.

Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?
Debusschere in Parijs-Roubaix Foto: Photo News

Hoe lang wacht Greg?

En dan is er nog het ‘probleemgeval’ BMC! Ook al zijn de signalen gunstig, het is nog altijd niet zeker of het Zwitsers-Amerikaanse team volgend jaar nog in het peloton zal terug te vinden zijn. En dat gegeven blokkeert momenteel de transfermarkt. Mocht straks blijken dat BMC toch stopt, dan komt er interessant volk op de markt. Andere teams houden angstvallig de situatie in de gaten en houden nog budget vrij om eventueel toe te slaan. De meest interessante voorjaarsrenner is zonder meer Greg Van Avermaet. GVA is een trouwe kerel en zou niet liever dan bij BMC blijven. Maar hoe lang wil Greg wachten? De deadline van 1 mei is al met twee weken opgeschoven. Greg Van Avermaet fietst in een prijsklasse die het zich niet kan permitteren te lang te wachten want hoe langer hij wacht, hoe kleiner de beschikbare budgetten. In de schaduw van Van Avermaet maar zeker niet onbelangrijk is wat er met Dylan Teuns gebeurt. Ook hij wil blijven maar beseft dat te lang wachten nefast kan zijn.

Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?
Greg Van Avermaet. Foto: BELGA

Stuyven versus Degenkolb

Ook Jasper Stuyven ziet zijn verbintenis bij Trek-Segafredo aflopen. De net 26-jarige Brabander won dit voorjaar niet maar zette wel een indrukwekkende reeks resultaten neer, iets wat niet kan worden gezegd van zijn eigenlijke kopman John Degenkolb. De Duitser ligt ook volgend jaar nog onder contract, de jonge Deen Mads Pedersen zag zijn verbintenis verbeterd en verlengd na zijn knalprestatie in de Ronde van Vlaanderen. Ziet Stuyven een rol voor zichzelf weggelegd binnen dit geheel of zou hij, puur hypothetisch, de tien jaar jongere vervanger van Andre Greipel kunnen worden bij Lotto-Soudal? Stuyven stond al eerder op de shopping list van Marc Sergeant. Bovendien worden de zaken van Stuyven behartigd door Dries Smets, de vroegere compagnon/opvolger van Paul De Geyter, huidig algemeen manager van Lotto-Soudal. Zeker weten dat die elkaars telefoonnummer nog steeds van buiten kennen. Maar, beweerde Smets onlangs niet ten onrechte, elke renner die uit de voormalige portefeuille van De Geyter naar Lotto-Soudal verhuist, zal zich dubbel moeten bewijzen.

Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?
Jasper Stuyven Foto: Photo News

En wat met Van Aert?

Het lijstje renners dat einde contract is, reikt uiteraard veel verder dan deze summiere, Belgisch getinte opsomming. Ook Jan Bakelants en Stijn Vandenbergh (AG2R) zijn straks einde contract, Luke Rowe en Geraint Thomas zien hun contract bij Sky aflopen, Lars Boom heeft eind dit jaar ook geen werkgever meer. Maar er is nog één renner die niet einde contract is en de voorbije maanden veel van zich heeft doen spreken: Wout van Aert. De wereldkampioen veldrijden ligt ook volgend jaar nog onder contract bij Veranda’s Willems - Crelan. Het team van Nick Nuyens is pro-continentaal, Van Aert droomt niet eens zo heimelijk van een stekje in een World Tourploeg. Bahrain Merida blijft aan de mouw trekken maar wie het ook wordt, een eventuele nieuwe werkgever zal het contract van Van Aert bij Nick Nuyens moeten afkopen. En een eventuele nieuwe werkgever moet rekening houden met de wensen van Van Aert. Lees: hij wil het veld en de weg blijven combineren. Het zal zeker geen makkelijke oefening worden maar ga er toch maar niet te gemakkelijk van uit dat Van Aert volgend seizoen nog voor zijn huidige werkgever zal koersen.

Het wielervoorjaar is voorbij, daar zijn de contractbesprekingen: wie komt er vrij, wat kan er gebeuren?
Van Aert in de Strade Bianche Foto: Photo News
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.