Helft schooldirecteurs heeft symptomen van burn-out

Helft schooldirecteurs heeft symptomen van burn-out

Foto: ss

De helft van de Vlaamse schooldirecteurs vertoont symptomen van burn-out. Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits donderdag in het Vlaams parlement na vragen van Elisabeth Meuleman (Groen), Steve Vandenberghe (SP.A), Kathleen Krekels (N-VA) en Jos De Meyer (CD&V). De resultaten komen uit het onderzoek van de Universiteit Gent naar stress en welbevinden bij schooldirecteurs in het basis- en het secundair onderwijs. 67 directeurs namen deel.

“Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid en het enthousiasme bij directeurs oké is, maar dat veel directeurs te kampen hebben met stress en burn-out”, aldus Hilde Crevits. “Een aantal factoren kunnen een bron van stress zijn, maar ook van hoog welbevinden. Bijvoorbeeld contacten met leraren, leerlingen en ouders geven directies heel vaak een goed gevoel, maar in sommige gevallen dragen die ook bij tot een hoge stress, dat hangt er van af hoe de school functioneert.”

Directies halen daarnaast veel voldoening en uitdaging uit pedagogische taken en innovaties, al hebben ze het gevoel dat ze nooit rond raken. Ze klagen ook over te weinig autonomie, maar tegelijk stellen de onderzoekers vast dat ze niet altijd goed kunnen delegeren. Daarnaast zijn de loonverschillen tussen de directeurs een bron van frustratie.

Dat laatste is een van de zaken die werden aangepakt in het akkoord dat de Vlaamse regering sloot voor de paasvakantie. Vanaf 1 september worden de lonen van directeurs in het basisonderwijs gelijkgeschakeld. Directeurs van basisscholen vanaf 100 leerlingen worden ook volledig lesvrij gemaakt, voor directeurs van basisscholen met minder dan 100 leerlingen wordt de lesopdracht met 4 uur verminderd.

Meer ondersteuning

Crevits wil snel enkele rondetafels organiseren om over de resultaten van de studie te overleggen met de sector. Er komt ook een ‘plan basisonderwijs’, maar alle problemen nog deze legislatuur oplossen is onmogelijk, geeft de minister aan.

SP.A en Groen zijn tevreden met de maatregelen die al werden aangekondigd, maar willen dat de directeurs nog meer worden ontlast. “In andere landen houdt de directeur zich bezig met het pedagogisch project en is er administratief ondersteunend personeel voor de andere taken”, zegt Elisabeth Meuleman (Groen). Koen Daniëls van N-VA vindt dat er beter zou worden geïnvesteerd in administratieve ondersteuning van de directeurs dan in een loonsverhoging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees