Slachtoffer Bende van Nijvel: “Zitten er oud-rijkswachters op het onderzoek? Mijn geloof is helemaal weg”

Slachtoffer Bende van Nijvel: “Zitten er oud-rijkswachters op het onderzoek? Mijn geloof is helemaal weg”

Foto: BELGA

“Ik vraag me af hoeveel oud-rijkswachters er nu op het onderzoek zitten. Is dit een opkuisactie? “ Dat zegt slachtoffer David Van De Steen in een reactie op het nieuws dat het onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel niet langer gelooft dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky de “Reus” van de Bende was. Het spoor naar Bonkoffsky en de rijkswacht wordt wel nog onderzocht.

“Mijn geloof in justitie en gerecht is totaal verdwenen”, zegt Van De Steen. “Het stond al op een heel laag pitje maar vandaag is het weg. Iedereen rond mij zegt dat het weer een doofpot is. Ik vraag me af hoe dit allemaal kan in dit land. Nu is het stil op politiek vlak. Niemand wil zich blijkbaar verbranden in dit dossier. Het is zo complex en heeft zo veel kluwen naar allerhande organisaties. Ik ben akkoord dat het zeer moeilijk is om iets te bewijzen, maar de man (Bonkoffsky) is ook herkend geweest door anderen, onder meer in de gang van de rijkswacht. Ik heb hem zelf niet gezien in Aalst, maar hij is door andere gezien op andere plaatsen.”

 

 

LEES OOK. Spoor naar de Reus van de Bende loopt dood, maar alles wijst richting rijkswacht

De slachtoffers en nabestaanden hebben nog geen informatie gekregen, zegt Van De Steen. “Met ons wordt er niet veel rekening gehouden, dat is altijd al zo geweest. Er wordt gewoon geen geloof gehecht aan verklaringen van mensen. Ik vraag me af hoeveel oud-rijkswachters er nu op het onderzoek zitten. Is is dit een opkuisactie? Ik weet niet wat men er nu moet van denken.”

Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar over het onderzoek. “Het is een piste die onderzocht wordt”, zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt over het spoor rond Bonkoffsky. Ook het spoor naar de rijkswacht wordt nog altijd onderzocht.

LEES OOK. Familie Chris B. gaat DNA overhandigen aan het gerecht: “Wij geloven wel nog dat hij de Reus is”

“Het is altijd ‘het wordt onderzocht’, dat zeggen ze al dertig jaar”, reageert Van De Steen. “De ontkrachting (van de piste naar de rijkswacht, nvdr.) begon al toen de magneetvissers de koffers van de rijkswacht en kogelhulzen uit het water gehaald hadden, samen met een achterbank van een Golf. Het gerecht ontkrachtte toen snel dat het iets met de Bende te maken had, en dat vond ik al heel raar. Ik kan alleen concluderen dat alles wat aangetoond kan worden, verdwijnt of weggemoffeld wordt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees