Initiatief krijgt Gastvrije Award van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Pro Natura toont asielzoekers weg naar integratie via job in natuurbeheer

Pro Natura toont asielzoekers weg naar integratie via job in natuurbeheer

Ilir (midden, met groene shirt), begeleidt vandaag andere asielzoekers. Foto: Dirk Vertommen

Vilvoorde -

Vluchtelingenwerk Vlaanderen reikte dinsdagavond de Gastvrije Awards uit in het Vlaams Parlement. Een van de winnaars was Pro Natura, een vzw die nieuwe-kansenjobs creëert via innoverende, ecologische projecten.

De Gastvrije Awards waren het sluitstuk van de campagne ‘Gastvrije Gemeente’ van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met de campagne ging de vzw, die de belangen van de vluchteling en asielzoeker verdedigt, op zoek naar gastvrije gemeenten, scholen, bedrijven, cultuurprojecten en individuen in Brussel en Vlaanderen. In de categorie “Gastvrije Bedrijven” kwam Pro Natura uit de bus. Die vzw is actief in Vilvoorde, Pamel en Eeklo.

Pro Natura staat een duurzaam tewerkstellingsbeleid voor en werft vluchtelingen aan om in kleine teams bos- en natuurgebieden in te richten en te beheren.

Arbeidsmarkt

“We begeleiden mensen die het moeilijk hebben om hun weg te vinden op de arbeidsmarkt”, zegt Sanne Vanderstraeten van Pro Natura. “In totaal begeleiden we zo'n 120 personen. Vluchtelingen en asielzoekers maken daar een onderdeel van uit. We bieden trajecten aan van een maand tot vijf jaar. Mensen zonder enige ervaring maken onder meer kennis met ecologisch groenbeheer, leren maaien en snoeien. Zo bereiden we hen voor op een werkplaats in bijvoorbeeld de gemeentelijke groendienst of bij een tuinaannemer.”

De winnaars van een Gastvrije Award gingen naar huis met een kunsttekening van Roman Klochkov en een geldprijs van 1.000 euro. “We hadden eigenlijk niet verwacht te winnen en hebben daardoor ook nog geen idee wat we met die geldprijs zullen doen. Maar het spreekt voor zich dat het geld rechtstreeks in onze werking wordt geïnvesteerd. Voor ons is vooral de erkenning van ons werk belangrijk en het feit dat wij het label ‘gastvrij’ kunnen uitdragen.”

Ilir

Een van de asielzoekers die de voorbije jaren werd begeleid door Pro Natura is Ilir Begunca (45), een Belg van Kosovaarse origine. Na zijn trajectbegeleiding ging Ilir aan de slag bij Pro Natura als begeleider voor andere asielzoekers. Hij stond gisteren in voor het groenbeheer aan de Rijmenamseweg in Bonheiden.

“Ik startte 18 jaar geleden met het traject van Pro Natura”, zegt Ilir.

“Een boeiende en leerrijke ervaring. Nadat ik het traject succesvol had afgerond, kon ik aan de slag bij Pro Natura. Ik werk binnen de groendienst en begeleid andere asielzoekers. Geen eenvoudige klus, want het is voor heel wat asielzoekers erg moeilijk om zich aan te passen en werk te vinden. Ik heb zelf ook in die situatie gezeten en dat helpt natuurlijk wel. Dat ik lotgenoten kan helpen geeft me ook een grote voldoening.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio