Zoveelste solozege van De Gendt was geen toeval, Belg van Lotto-Soudal weet al waar hij volgend jaar wil toeslaan

Zoveelste solozege van De Gendt was geen toeval, Belg van Lotto-Soudal weet al waar hij volgend jaar wil toeslaan

Foto: EPA-EFE

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) heeft donderdag opnieuw een gaatje op zijn palmares dichtgefietst: hij won op zijn traditionele manier voor het eerst een rit in de Ronde van Romandië. “Hier won ik nog nooit, dus wou ik goed zijn, verklaarde de 31-jarige Oost-Vlaming.

LEES OOK: Beresterke Thomas De Gendt doet het weer! Ook in Romandië houdt hij jagend peloton achter zich

Niet zijn medevluchters, die hij één voor één loste, en evenmin het achtervolgende peloton konden De Gendt een strobreed in de weg leggen tijdens de tweede rit in lijn in Romandië. “Ik had echt goede benen. Ik was van plan in de aanval mee te gaan als het om een goede groep ging. Maar uiteindelijk hebben we die aanval zelf gecreëerd. Victor Campenaerts en ik hadden twee weken geleden eigenlijk al afgesproken dat we vol zouden gaan op de eerste klim. Vrijdag is er een tijdrit en we wilden al een beetje hetzelfde gevoel opwekken in de benen.”

“Maar nadien bleven we vol gaan. Toen we 7:50 voorsprong hadden, wist ik dat het heel moeilijk zou worden voor het peloton om ons nog terug te grijpen. Ik denk niet dat we die voorsprong cadeau kregen. Wij bleven gewoon de hele tijd snel gaan. We vertraagden nergens. Ik denk dat ik een gemiddeld wattage heb neergezet van 360. Hoger dan dat heb ik nog nooit zolang gedaan. Iedere keer als ik op kop kwam, duwde ik minimum 400 watt. Ik denk dat we vandaag de sterkste renners waren. Ze konden ons gewoon niet terugnemen.”

“Ik ben sterker geworden en kan ieder jaar nog een klein beetje verbeteren. Iedere keer als ik een aanval doe als deze, heb ik iets meer ervaring en iets meer kracht in de benen. Mijn trainer Paul Van Den Bosch, met wie ik al vier jaar werk, slaagt erin me het goede vertrouwen te geven. Als ik hem vraag om mijn conditie naar een top te krijgen, slaagt hij daar altijd in. En die goede conditie, die wou ik hier, want ik won in Romandië nog nooit. De vorm is echt goed, ik vind het zelfs wat spijtig dat ik niet naar de Giro ga. Met deze benen kan ik daar iets gaan doen.”

De Gendt won ook al etappes in de drie grote rondes, en verder ook in Parijs-Nice, Catalonië, de Dauphiné en Zwitserland. “De enige WorldTour-wedstrijden waar ik altijd start, maar nog niet kon winnen, zijn de Ronde van het Baskenland en de Tour Down Under. Volgend jaar zal ik daar een ritzege proberen te pakken. En daarnaast probeer ik ieder jaar in de grote rondes te winnen.”

Campenaerts onder de indruk

Victor Campenaerts (Lotto Soudal) had donderdag een flink aandeel in de ritzege van zijn ploegmaat Thomas De Gendt in de Ronde van Romandië.

De 26-jarige Campenaerts maakte deel uit van de vroege vlucht van vijf en hield tot dertig kilometer voor de finish stand bij De Gendt. “Twee weken geleden maakten Thomas en ik een simpel plan voor vandaag: we gaan ‘vol gas’ van bij kilometer nul, en kijken geen moment achterom’”, gaf de Europese kampioen in het tijdrijden na afloop van de rit mee op zijn sociale media.

Ondanks zijn hardrijderscapaciteiten kon Campenaerts niet standhouden naast zijn ploegmaat. “Ik ben niet beschaamd om te zeggen dat ik na drieënhalf uur koers het tempo van Thomas niet meer kon volgen. Mijn werk zat erop, en Thomas won solo met nog drie minuten voorsprong. Ik ben onder de indruk!”

Na zijn vlucht werd Campenaerts nog opgeslokt en achtergelaten door het peloton. Acht minuten na De Gendt finishte hij als 97e. In de proloog in Romandië was Campenaerts dinsdag vijfde geworden. .

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.