Een combinatie van surfen, skaten en snowboarden: maak kennis met skimboarden

Om te skimboarden heb je niet veel nodig: een zwembroek, skimplank en wat water. In Deinze kan je alvast gaan oefenen. Foto: jdv

Deinze -

Snowboarden, skaten en surfen tegelijk? Het kan bij het skimboarden, een gloednieuwe sport die je vanaf nu ook in Petegem-aan-de-Leie kan uitoefenen. Daar hebben Kristof Smits (33) uit Wortegem-Petegem en zijn vriend Bart Arnau (34) uit Nazareth een echte skimbaan gebouwd.

“Onze sport wordt ook wel riviersurfen genoemd en verscheen de afgelopen weken met het mooie weer geregeld in de media”, zeggen Kristof Smits en Bart Arnau, de twee initiatiefnemers van de nieuwe sportclub. “Skimboarden is een watersport waarbij je je met een plank, een skimboard, over het water verplaatst. Je kan deze sport beoefenen op een dunne laag water, ook wel flatland skimboarden genoemd zoals hier in Deinze. Of je kan het beoefenen op de golven voor de kust. De sport bestaat al 80 jaar, maar is bij ons nu pas doorgebroken. De eerste skimboarders of ‘golfsurfers’ doken op in Laguna Beach in Californië. Met ondersteuning van Windsurfing Deinze willen we de sport ook in België van de grond krijgen.”

Eerste baan in ons land

Daarom lieten ze een skimbaan uitbouwen van 25 meter lang en ruim 3,5 meter breed vlak naast de surfput Florizoone in Petegem-aan-de-Leie. De baan wordt gebruikt door leden van de Windsurfclub van Deinze.

“Onze skimpool is de eerste in ons land. We laten de baan vol lopen met water uit de surfput”, zegt Kristof Smits. “De bedoeling is dat je een aanloop neemt, je skimboard in het water gooit om er daarna op te springen en je te laten voortglijden. De sport hebben we toevallig ontdekt toen we op zoek waren naar een nieuwe uitdaging. We zijn toen op de Nederlander Raza gebotst, een van de beste skimboarders die er is. Hij zette ons op de goede weg.”

“Met een team van een achttal mensen, waaronder de 14-jarige getalenteerde Deinzenaar Xander De Groote, proberen we de skimboardsport nu te promoten”, klinkt het. “Wie lid is of wordt van Windsurfing Deinze kan bij ons terecht. Het is een sport met veel fun voor jong en oud. Als het skimboarden aanslaat dan gaan we hier zeker nog belangrijke wedstrijden organiseren.” In het eerste weekend van juni willen de initiatiefnemers via een skimfest aan een ruim publiek introduceren.

www.windsurfingdeinze.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio