Gemeente zoekt studiebureau om situatie te onderzoeken

Dorp zit in de knoop: “Overal staan auto's”

De inwoners zijn de snelheidsduivels in hun dorp beu. Foto: lvi

Merelbeke / Bottelare -

De inwoners van Bottelare zijn het roekeloze rijgedrag van automobilisten, vrachtwagenbestuurders en buschauffeurs meer dan moe. Na een enquête en een petitie zoekt de gemeente een studiebureau die de situatie moet onderzoeken.

Verkeersveilig Bottelare, het kan! Dat opschrift hangt aan talloze huizen in Bottelare-centrum. De inwoners zijn de snelheidsduivels in hun dorp zo beu als koude pap. “Vijf jaar geleden bleek uit een enquête dat verkeersveiligheid een groot probleem is in Bottelare”, zegt Luc David, de voorzitter van het bewonersplatform. “Het gemeentebestuur zou met die enquête iets doen, maar een ambtenaar is die kwijtgespeeld en de gegevens zijn verloren gegaan.” Ook tijdens het politiek praatcafé vorige maand kwam het onderwerp aan bod. “De gemeente moet er echt iets aan doen. Ze heeft dan wel verkeersremmende maatregelen genomen, maar daar schiet nog weinig van over. Gps-systemen sturen zware vrachtwagens door ons dorp, en de snelheidslimiet wordt niet gerespecteerd. En de politie voert niet of nauwelijks controles uit. In de Sint-Annastraat, de Koningin Astridlaan en de Stas de Richellelaan rijdt men veel te snel. En bussen vlammen vlotjes door de Rood Beeldekenstraat. Eigenlijk is Bottelare één grote parking geworden, overal staan er auto's.” Een groep bewoners vond het anderhalf jaar geleden welletjes en ging met een petitie het dorp rond. Talloze bewoners en verenigingen ondertekenden die.

Het gemeentebestuur zoekt nu naar een studiebureau die de situatie moet onderzoeken. “We hebben de dorpskernen van Schelderode en Melsen al aangepakt en nu is Bottelare aan de beurt”, zegt schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux (CD&V). “We willen expertise van buitenaf om de omgeving rond het kerkplein en het dorpsplein te hertekenen. Voorlopig gaat het niet over rioleringswerken (zoals in Schelderode en Melsen, nvdr.). Het eerste opzet is om de veiligheid in Bottelare te verhogen en het dorp weer leefbaar te maken. Bewoners, handelaars en de jeugd moeten daar een stem in krijgen.”

De gemeente trekt 50.000 euro uit voor de studie. De uitvoering zal wellicht voor de volgende bestuursperiode zijn. “De politici hebben ons al veel beloofd, maar ik ben al blij dat ze toch al een studie bestellen”, zegt Luc David. “Dan zijn ze er toch mee bezig.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio