Bewoners verzetten zich tegen megaverkaveling: “En wat met overstromingen?”

Bewoners verzetten zich tegen megaverkaveling: “En wat met overstromingen?”

Buurtbewoners verzetten zich tegen de geplande verkaveling op de site De Lelie. Foto: mvn

Zedelgem -

Enkele buurtbewoners tekenen bij het provinciebestuur beroep aan tegen de nieuwe verkaveling op de site De Lelie (Zedelgem De Leeuw). “De invloed van water én mobiliteit moeten binnen de volledige vallei van de Kerkebeek onderzocht worden.”

Het gemeentebestuur van Zedelgem keurde onlangs het verkavelingsplan voor De Lelie goed. Het gebied werd omgevormd tot woonzone en zal plaatsbieden aan 95 wooneenheden. Maar enkele buurtbewoners verzetten zich nu tegen die plannen. Ze hebben schrik voor overstromingen en tekenen beroep aan bij het provinciebestuur.

“Acuut wateroverlast”

“Tijdens een gemeentelijke infozitting kregen we onvoldoende uitleg van de bevoegde schepen. Daar konden we het niet bij laten”, zegt bewoner John Van Daele. “Op de verkavelingen langs onder meer de Loppemsestraat, Kloosterstraat en Halfuurdreef dreigt acuut wateroverlast, maar toch zet de gemeente haar plannen door. De verkaveling aan De Lelie bevindt zich zelf deels in overstromingsgevoelig gebied.”

De bewoners eisen dat de gemeente rekening houdt met die problematiek. “En dat bij de verkavelingsaanvraag alle projecten in de vallei van de Kerkebeek in rekening worden gebracht”, gaat Van Daele verder. “De recente infoavond over het ‘riviercontract Kerkebeek’ toonde nogmaals aan dat de gemeente de waterproblematiek niet ernstig neemt.”

Taak van de overheid

In het riviercontract staan nochtans maatregelen die de overstromingsrisico’s moeten indijken, nadat de bewoners daarover bevraagd werden. “Maar bij de beslissende vergadering bleef nog amper een viertal burgers over”, stelt Van Daele. “De belangrijkste ingrepen, die de waterhuishouding in Vlaanderen bepalen, liggen binnen de ruimtelijk ordening. Daarover werden in het riviercontract zo goed als geen maatregelen opgenomen. Het document legt de nadruk op burgerlijke verantwoordelijkheid, maar het is de taak van de overheden om te waken over het algemeen belang.”

“Ideale locatie”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick Arnou (CD&V-Nieuw) twijfelt niet aan de locatie van de verkaveling op De Lelie “Het is een van de grootste verkavelingen van de voorbije jaren”, zegt hij. “De hele site, die deel uitmaakt van het stedelijk gebied, werd omgezet in woonzone. Er is plaats voor 95 losse wooneenheden en appartementen, dichtbij de autosnelweg en het station. Een ideale locatie dus. We wachten de beslissing van de provincie af.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio