Antwerpse bejaarden voeren actie om hun tram terug te krijgen: “Tweeënhalf uur van aan het MAS tot hier!”

Antwerpen -

Door de werken op de Herentalsebaan in Deurne rijden er geen trams meer op Silsburg, wat tot grote frustraties leidt bij de bewoners van de wijk. Zij klagen over een gebrek aan mobiliteit en dus een gebrek aan autonomie. Op de tonen van De Strangers hielden ze de donderdagnamiddag een ludieke actie om hun eisen kracht bij te zetten.

“Ik ben deze week gaan eten aan het MAS”, vertelt buurtbewoonster Gisèle Vermeulen. “Om terug te keren had ik twee trams en twee bussen nodig. Pas na tweeënhalf uur waren we weer hier. Als ik van die spotjes zie op tv met een oproep om meer het openbaar vervoer te nemen, dan lach ik daar gewoon eens mee!” Het verhaal van Gisèle is tekenend voor de klachten uit de buurt. De wijk Silsburg heeft een zeer hoog aantal bejaarde bewoners. Er zijn ook veel serviceflats en een dienstencentrum, maar door de werken hebben honderden bejaarde mensen nu geen tramhalte meer in hun buurt.

Als alternatief voor de tram werd pendelbus nummer 42 ingelegd. Die rijdt over de Boterlaarbaan naar Silsburg en maakt daar een grote lus om via de Herentalsebaan en de Florent Pauwelslei terug naar de Boterlaarbaan te keren. Maar de groep bejaarden vindt dit geen goed alternatief. Bus 42 rijdt maar in één richting, waardoor je er veel langer moet op wachten. Veel bejaarden zijn ook niet meer zo goed ter been en hebben moeite bij het opstappen. een aantal van hen zijn al gevallen bij de opstapplaats of tijdens het overstappen. Een tram is volgens hen makkelijker, omdat die beter aansluit op het trottoir. “De bussen stoppen te ver van het trottoir, dan val je er gemakkelijk tussen” zo klinkt het.

De bejaarden zijn nu een petitie gestart gericht aan de directie van De Lijn. In die petitie eisen ze om tramlijn 11, die nu keert ter hoogte van de Groenenhoek in Berchem, te laten doorrijden tot Silsburg en daar te laten keren, zoals vroeger tramlijn 9 ook deed. Enkele honderden buurtbewoners ondertekenden al de petitie. PVDA-gemeenteraadslid Dirk Van Duppen is alvast van plan Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) over de zaak te interpelleren in de gemeenteraad van 2 mei.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio