Wereldprimeur in Gent: artsen helpen paard van hartritmestoornissen af

Gent -

Een straf zicht op de operatietafel van het cardiologieteam van de UGent. Daar lag een Noors jumpingpaard urenlang verdoofd neer, zodat de artsen hem konden behandelen tegen zijn hartritmestoornissen. Wetenschappers probeerden eerder al een behandeling met elektroshocks, zonder resultaat. Nu hebben ze dankzij technieken, ‘ablatie’ en ‘dotteren’, het dier toch van zijn hartkwaal kunnen verlossen.

Het was bittere ernst voor het paardencardiologieteam van de UGent. Hun patiënt was groter en minder menselijk dan een doorsnee patiënt, maar dat maakte de ingreep niet minder delicaat. Vier uur lang stonden zij voor de ingewikkelde taak om het onregelmatige kloppen van het hart van het paard opnieuw tot een gezonder en stabieler ritme te krijgen.

Een hartritmestoornis is een elektrisch probleem dat vaak optreedt bij paarden. Sommige stoornissen zijn onschuldig maar de meeste ritmestoornissen leiden tot klachten en in sommige gevallen zelfs tot de dood. Een snelle diagnose en behandeling is daarom belangrijk.

Wereldprimeur: twee ongeziene technieken

Om daarin te slagen, maakten de artsen gebruik van twee verschillende technieken. De wetenschappers brachten eerst alle elektrische activiteit in het hart driedimensionaal in kaart om de exacte oorsprong van de ritmestoornis te lokaliseren. Dat deden de Gentse wetenschappers niet met een scanner, maar wel met een echografie.

Toen ze wisten hoe de vork in de steel zat, besloten ze het paard van zijn kwaal af te helpen. Aangezien elektroshocks niet werkten, gingen ze over naar een andere techniek: ablatie. Door middel van die warmte worden de zieke cellen als het ware geïnactiveerd, waardoor de kans op herval drastisch verminderd. Ook “doteerden” ze de vernauwing van de kransslagader, wat wil zeggen dat ze het bloedvat wijder maken met behulp van een ballonnetje.

Wereldprimeur

En dat proces is een wereldprimeur, want beide technieken konden tot nu toe niet bij paarden gebruikt worden, onder meer omdat de dieren niet in een CT- of MRI-scanner passen. De succesvolle afloop maakt de academici dan ook hoopvol. “Deze wereldprimeur opent immers de deur naar een heel nieuwe aanpak van ritmestoornissen bij het paard” zegt professor Gunther van Loon, die het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent leidt. Zij gaan nu verder aan de slag om beide technieken verder te ontwikkelen.

En het paard? Het dier overleefde de operatie en is ondertussen volledig gerecupereerd van de narcose. Volgens de onderzoekers gaat het jumpingpaard nu een leven tegemoet zonder hartritmestoornissen. De eigenaar zou zijn paard snel terug kunnen komen ophalen, waarna het dier zijn normale activiteiten kan hervatten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio