Nieuwe bekentenis: Nederlandse oud-renner Lieuwe Westra geeft dopinggebruik toe

Nieuwe bekentenis: Nederlandse oud-renner Lieuwe Westra geeft dopinggebruik toe

Foto: AFP

Voormalig wielrenner Lieuwe Westra (35) heeft in zijn carrière cortisonen gebruikt. Dat geeft de vorig jaar gestopte Nederlander toe in een voorpublicatie van zijn boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra in de Leeuwarder Courant.

“Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst te nemen”, zegt Westra in het boek tegen auteur Thomas Sijtsma. “In mijn eerste profjaar werd mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.”

Westra werd nooit betrapt op het gebruik van doping. Volgens de Nederlander was dat omdat hij gedekt werd door een medisch attest. “Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie”, vertelt Westra in de voorpublicatie.

Tijdens zijn carrière droeg Westra het shirt van onder meer Vacansoleil en Astana. Hij werd twee keer nationaal kampioen tijdrijden, won etappes in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné en schreef in 2016 de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.