Auteur Dirk Willaert zet nu ook zijn schouders onder eigen Uitgeverij Gandaboeken

'Triskelion' rondt eerste trilogie van historische fictiereeks 'Ganda' af

Dirk Willaert komt zijn belofte na: met de boekpresentatie van 'Triskelion' zit hij al aan het derde deel van de historische fictiereeks 'Ganda'. De eindmeet, die is nog lang niet in zicht, want de Laarnse auteur plant liefst achttien boeken over de geschiedenis van Gent. De meest opvallende boodschap zaterdagavond op de voorstelling in Papageno Art Gallery was dat Dirk nu al een enorme evolutie in zijn schrijfstijl heeft doorgemaakt en dat hij met 'Triskelion' al een paar flinke stappen vooruit heeft gezet in vergelijking met zijn eersteling 'Iunagos'. Dat belooft, want inhoudelijk zijn we nog maar pas in de overgang van de IJzertijd naar de Romeinse tijd, op het ogenblik dat Iunagos de oorlogsmachine van Julius Caesar probeert te stoppen.

Dirk Willaert: we kennen hem als een (te) bescheiden man met een enorme belezenheid en historische kennis, maar gisteren had hij twee petjes - eigenlijk was het een hoed - op tijdens de boekpresentatie. De eerste "man met hoed" was de man van Uitgeverij Gandaboeken. Dirk maakte er op een originele manier duidelijk dat hij het derde boek meteen in eigen beheer uitgeeft. Geen toevalstreffer, want ook andere auteurs staan al klaar om in de toekomst bij de Laarnse auteur onderdak te vinden. De reden? Er zijn er veel: "De rol van grote uitgeverijen is deels uitgespeeld, ik ben ook niet de eerste die het doet (ook Pieter Aspe start zjn eigen uitgeverij, nvdr.). Als je minder vrijheid en vertrouwen vindt bij een uitgever, dan moet je zelf het heft in handen nemen. Bestaande uitgevers zijn misschien te weinig bekommerd om de kwaliteit van het eindproduct zelf", aldus de auteur-uitgever.

Zonder hoed was Dirk dan weer zijn gewone zelf. De man die toegaf dat hij het manuscript van het derde boek dat al voor meer dan de helft klaar was gewoon in de prullenmand kieperde, om van een nieuw wit blad te herbeginnen. De enige juiste reactie van een auteur trouwens als hij voelt dat het niet lekker loopt. "De beste beslissing die ik ooit genomen heb", gaf hij zaterdagavond toe. "Je start nadien met heel wat bagage en nieuwe inzichten vanaf nul." Een en ander is ook de reden dat de eerste trilogie niet in 2017 werd afgerond na eerdere publicaties in 2015 en 2016. Het boek dat nu voorligt behandelt vanuit historisch perspectief de overgang van de Ijzertijd naar de Romeinse Tijd. "Een periode waarin zeer veel gebeurt en die mij nauw aan het hart ligt", aldus de auteur. "De eerste Industriële Revolutie met de Ijzertijd zorgde voor een ommezwaai in de verschillende culturen. Er was zoveel rijkdom, en er was een volk in het Zuiden dat daar bijzonder in geinteresseerd was. Goud zorgde in Rome zelfs voor een deflatie. Hoe Iunagos na de Landdag in Ganda zijn plannen verder probeert door te zetten, kan u lezen in het slotdeel van de eerste trilogie. "De rode draad doorheen het verhaal blijft verder behouden, ook in de volgende trilogie die zich in de volle Romeinse periode afspeelt", verzekert de auteur ons die in deel 4 een stapje van twee eeuwen in de tijd zet. 

Proeflezers

Het meest verrassende deel van de avond moest dan nog komen, met fijne lezingen van Dirks taalkundige rechterhand Gudrun Rombaut, en een getuigenis van drie van zijn proeflezers. Jawel, Dirk werkt met proeflezers en gaat na lezing van zijn nieuwelingen - tegen een strikte deadline - maar wat graag in discussie met hen. Vakantie of niet, hij bestookt hen met kopij tot op een camping in Kroatië, vernamen we van Sofie Daninck. De boodschap van de drie sprekers gaven we u hierboven al mee: de evolutie in de loop van de drie werken is enorm, en de auteur vertelt geschiedenis in een fictiereeks, zonder die evenwel geweld aan te doen. Afsluitend mocht ook echtgenote Michèle even een tipje van de "leven met een auteur"-sluier oplichten, want zij leeft samen met echtgenoot Dirk en hun twee puberdochters al langer tussen de Kelten. Sinds zijn initiële plannen is ook zij ervan overtuigd: "Hij kan het, en hij doet het." Wie zijn wij om mevrouw Willaert tegen te spreken?

Dirk Willaert, "Triskelion. Vriendschap, geloof en volharding voor een vrij Gallië", uitgeverij Gandaboeken, ISBN 978 90 8249 5836, eerste druk april 2018.


 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio